Podočnjaci signaliziraju da vam je zdravlje ugroženo: ako su tamni – srce je ugroženo, a crvenoljubičasti imaju veze sa bubrezima….

Na podočnjake treba gledati kao na upozorenje vlastitog organizma, koji viče i moli da malo usporimo, smanjimo nivo stresa i provjerimo zdravstveno stanje. 

Izraženi podočnjaci prvi su znak da nešto nije u redu u našem organizmu. Oni se najčešće poistovjećuju sa umornim i natečenim očima, ali morate da znate da nisu svi podočnjaci isti.
Postoji nekoliko vrsta, koji, zavisno od izgleda, ukazuju na problem u određenom dijelu organizma. Na ove boje podočnjaka treba posebmno obratiti pažnju:

TAMNI: KARDIOVASKULARNE BOLESTI, ANEMIJA…
Oni ukazuju na to da u vašem organizmu postoji određena kardiovaskularna bolest, a nekada i anemija, koje treba pratiti i pokušati izliječiti, tako da se preporučuje odlazak na ljekarski pregled, nakon geča će vas ljekar uputiti na dataljnije analize.

CRVENOLJUBIČASTI: PROBLEMI S BUBREZIMA
Podočnjaci tamnocrvene, gotovo ljubičaste nijanse najčešće ukazuju na problem s bubrezima, stoga predlažemo da reagujete na vrijeme i da preduzmete potrebne mjere.

OTEČENI: ŽIVITE NEZDRAVO
Otečeni i lagano ispupčeni podočnjaci su znak da živite suviše stresno i nezdravo, da unosite prevelike količine duhanskog dima ili alkohola u organizam ili da se borite s nekim hormonalnim poremećajem.

IZRASLINE: POVIŠEN HOLESTEROL
Ako se na podočnjacima pojave žutosmeđe izbočine, onda govorimo o ksantelazmama, koje su posljedica povišenog holesterola i hormonalnog poremećaja u organizmu.

Šta pomaže?
Puno vode, maslinovo ulje, maske sa svježim krastavcem i čajem od kamilice, unos vitamina, minerala i željeza, boravak na suncu, dovoljno sna, izbjegavanje pušenja.

“Kako biste se na adekvatan način riješili podočnjaka, potrebno je reagovati na vrijeme i otkloniti uzrok, koji je gotovo uvijek zdravstvene prirode. Uz to, predlažem da pokušate da spriječite da se pojave, i to zdravim navikama u ishrani, odmaranjem, izbjegavanjem stresnih situacija i, naravno, fizičkom aktivnošću koja će umanjiti napetost. Rezultati će ubrzo biti vidljivi, a oporavak lakši – kaže dr Dragan Miljković, beogradski specijalista opšte medicine.