Podmukle stvari koje vas debljaju

Nalazite se u dobrom restoranu. Potpuno ste siti poslije obilne večere, ali onda vam pogled slučajno pada na dio sa kolačima u jelovniku, i vi jednostavno morate da naručite čokoladni mus. Ili – uzeli ste veliku kesu čipsa da vam se nađe pri ruci dok čitate mejlove.

Kada ste poštu provjerili, velika kesa čipsa je već postala prazna. Da li vam ove situacije zvuče poznato?
Načini serviranja hrane – poput velikog pakovanja, veličine porcije, mnogo vrsta hrane na tanjiru ili veličine tanjira – mogu uticati na vašu ishranu više nego što ste svjesni. Ako bismo jeli samo onda kada smo gladni i zaustavili se u trenutku kada smo siti, tada problem prekomjerne gojaznosti ne bi ni postojao. Ali, stvari realno nisu takve, zar ne? Eksperti kažu: rješenje leži u tome da postanemo svjesni svih faktora koji nas mame na prejedanje i da odolimo iskušenjima koja vode gojaznosti. Kada jednom postanete svjesni tih okolnosti, počećete da donosite dobre odluke o ishrani i zdravlju.

Evo jednostavnih malih stvari koje možete da učinite za sebe: ne donosite primamljive grickalice kući, uklonite slatkiše sa vidljivih mesta, stavite voće i povrće na centralno mjesto u frižideru, jedite laganije i više žvaćite. Ako vodite računa o ovim sitnim stvarima, iznenadićete se koliko će se to pozitivno odraziti na vaš način ishrane.

Koje su to podmukle stvari koje vas mame da preterano jedete?

Izgled, zvuci i mirisi
Prejedanje može biti inicirano mirisom pržene slanine, zvukom kokanja kokica, reklamama za brzu hranu itd. Ako ste previše pod ovim uticajima, to može rezultovati neželjenim prejedanjem.

Dekoncentrisano jedenje
Ako imate naviku da nešto jedete dok gledate TV, čitate mejlove ili knjigu, to možete rezultovati prejedanjem. Jer – zauzeti ste aktivnošću i ne obraćate pažnju na to šta i koliko jedete. Kada jedete, treba to da činite mirno i lagano i da se posvetite samo obroku. Ima vremena kasnije za druge aktivnosti. Hrana treba da učini da vaša čula budu zadovoljna, a ne da je samo ubacujete u rupu.

Hrana, hrana, svuda oko nas
Na bilo koju stranu da se okrenete, svuda ima restorana, kioska sa grickalicama i brzom hranom, pekara i dr. Kada je hrana ispred nas – to nas podstiče da jedemo više nego što nam je potrebno.

Brza, dostupna i jeftina hrana
Zvuči dobro – kupiti nešto na kiosku, zadovoljiti stomak bez isprljanih sudova. Ali, da li zvuči dobro – imati suvišne kilograme?

Saznajte šta su iskušenja koja vas dovode na put loše ishrane. Postanite ih svjesni i oduprite im se. Ništa nije dragocjenije od lijepog i zdravog tijela.