Počinje sezona lubenica, a uz ovaj recept ćete ih obožavati cijele godine!

 


Sastojci:

3 kg kore lubenica
3 kg šećera
1 l vode za špinovanje
1 limun
2-3 lista rozetle
Priprema:

Lubenicu lijepo oprati pa je oljuštiti.

U veliku šerpu sipati vodu i sačekati da provri. Kad provri, ubaciti kockice. Čim voda opet provri (par minuta), skloniti sa vatre i procediti (neka kockice ostanu u đerđivu). Šerpu vratiti na šporet i opet sipati vrelu vodu, sačekati da provri, pa opet ubaciti kockice. Postupak ponoviti ukupno 9 puta.


Nakon što u 9 voda skuhate kockice lubenice i ostavite ih sa strane, u šerpu ulijte litar vode i postepeno dodajte šećer neprestano miješajući (na ovaj način će se šećer lijepo rastopiti, bez grudvica). Kada provri, ostavite da se špinuje oko 30 minuta. Nakon toga dodajte kockice i neka se kuha oko sat vremena. Na pola kuhanja dodajte limun isječen na kolutiće i rozetlu. Kada se slatko potpuno ohladi, sipati u tegle.