Počinje Festival Ulične umjetnosti

3Sinoć je u ulici Musala u Sarajevu u 21h počelo oslikavanje murala posvećenog Karimu Zaimoviću prema ideji i u realizaciji Borisa Stapića i Aleksandra Saše Brezara. Time su počele i završne pripreme za Festival ulične umjetnosti koji svoju publiku na otvorenom dočekuje u petak, 22. jula i vodi kroz brojne sadržaje do kraja vikenda.

1Kroz programske sadržaje prvog festivalskog dana povešće nas i klauni okupljeni u trupi Everymen, od Sebilja do Marijin Dvora. Za 19h u Ferhadiji pripremili smo remake performansa grupe Zvono u kom od članova grupe učestvuju Sead Čizmić i Aleksandar Saša Bukvić. Na platou ispred BBI-a predstavićemo FUU svijet u 17h, rad umjetnika Romana Kuduzovića. U 20h je izložba H.ART-a u Radićevoj ulici, pola sata nakon toga u Galeriji Boris Smoje otvaramo izložbu ulične fotografije autora okupljenih u produkciji Spektroom, a u 21h ispred sarajevske Tržnice očekuje vas solistički koncert vokalistice Negre Čičić. Drugog festivalskog dana FUU će u Radićevoj ulici otvoriti Art market čija će ponuda biti dostupna do kraja vikenda, odnosno do kraja festivala.

2Uz brojne izložbe i radionice, publika FUU-a će u subotu imati priliku pogledati i sit down komediju Jasmina Džemidžića u 18:15 na pozornici u Radićevoj ulici. U 19h je predstava Branka Potočana na platou ispred Narodnog pozorišta a u 21h u Radićevoj koncert harmonikaškog kvinteta Klaster. Iz trećeg dana programa izdvajamo diskusiju Radićeva kao umjetnička četvrt u 18:45 kada ćemo otvoriti i izložbu, odnosno prezentaciju idejnog rješenja arhitekte Amira Vuka Zeca zahvaljujući kojem bi se u Radićevoj mogao kreirati potpuno drugačiji ritam svakodnevice, posvećen umjetnosti. U nedjelju u 21h u Radićevoj je i koncert grupe The Bambi Molesters.

https://www.youtube.com/channel/UCpEO349fuqLpUdRtUkQjDGQ

 

(Aladin Idrizović/aura.ba)