Pobjegli glavom bez obzira: Kako je duh djevojčice mrtve gotovo stoljeće, prestravio “hrabre” zidare?!

Margaret Febrey (Margaret Febri) umrla je kao četrnaestogodišnjakinja davne 1913. godine. Rodila se i živjela je u Sjevernom Arlingtonu, SAD, u jednoj viktorijanskoj kući.

No, njen duh – i dalje živi, i to nije nikakva tajna za mještane ovog kraja. Tokom posljednjih 99 godina ukazivala se često i gotovo svakome. Oni koji je dobro “poznaju” reći će da je mnoge skeptike koji ne vjeruju u duhove preobratila.

To se dogodilo nedavno i jednom građevinskom radniku (čiji identitet nije otkriven), a koji ju je ugledao u trenucima kada je s kolegama rušio njenu rodnu kuću i pripremao teren za gradnju novog objekta.

  • Ispričao mi je kako je ugledao djevojčicu koja nas je promatrala iza prozora. Ušao je u kuću u želji da je nađe, no nje više nije bilo. Ugledao ju je tek pri izlasku, promatrala ga je sa stepenica. Na trenutak je okrenuo glavu, a ona je u međuvremenu nestala – ispričao je novinarima nadglednik radova Jeff Schreiner (Džef Šrajner), te dodao:
  • Poznato nam je da je krajem 19. i početkom 20. stoljeća djevojčica po imenu Margaret Febrey sa porodicom živjela u ovoj kući, a koju trenutno pretvaramo u kompleks za plivanje. Kuća je, sa današnje perspektive gledano, napuštena već dugo godina. Margaret lično nisam vidio, no u utvare vjerujem i oči držim širom otvorene.

Prestravljeni radnik je, pritisnut i sveopćom jezivom atmosferom na gradilištu, odmah nakon što je ugledao djevojčicu spakovao stvari i dao otkaz, a u čast 99. godišnjice Margaretine smrti (ili iz čistog straha?!) radovi na gradilištu su obustavljeni.

No, rodna kuća, odnosno jedini dom Margaret Febrey je sada srušen. Da li će sa kućom i duh preći na drugi svijet, ili će postati još nemirniji, ostaje da se vidi…

Sporna kuća izgrađena je tokom 1890-ih. Izgradio ju je, koliko je poznato, Ernest Febrey, otac djevojčice Margaret. Poslije Margaretine smrti, porodica Febrey iseljava, a kuću nastanjuje porodica Kincheloe. Nakon smrti gospodina Kincheloe, njegova supruga je dala kuću pretvoriti u starački dom. Tu funkciju kuća je obavljala nekoliko godina

Već decenijama mještani Arlingtona prijavljuju da su vidjeli djevojčicu u viktorijanskoj odjeći. Istraživači su zaključili da je to Margaret Febrey. Neki od onih koji su je viđali, sa njom su, kako tvrde, i pričali. Zaključili su da je prijateljski raspoložena

(aura.ba)