Pobijedite strahove u deset jednostavnih koraka

Bez obzira na to što vas plaši, ovdje se nalazi 10 načina koji će vam pomoći da se nosite sa svojim strahovima i tjeskobama.

1. Ne žurite
Gotovo je nemoguće razmišljati jasno kad ste preplavljeni strahom ili tjeskobom, stoga prva stvar koju trebate učiniti je uzeti si vremena da se fizički smirite. Ubrzan rad srca,znojenje dlanova i osjećaj koji izaziva strah rezultat su adrenalina. Odvratite misli od problema na 15 minuta. Prošećite, popijte šoljicu čaja. Kada ste fizički smirite, osjećat ćete se bolje.

2. Što je najgore što se može dogoditi?
Kada ste zabrinuti za nešto, bio to posao, veza ili ispit, može vam pomoći ako razmislite što je najgore što se može dogoditi. Čak i ako se vaš najgori strah ostvari, šanse su da ćete i vi i svijet preživjeti. Ponekad je napad panike najgore što se može dogoditi.

Ako vam srce počne brže kucati i dlanovi se znojiti, najbolja stvar je se ne borite. Ostanite gdje jeste i jednostavno osjetite paniku bez namjere da se othrvate. Postavite dlanove na trbuhu i polako i duboko dišite (ne više od 12 udaha u minuti). To pomaže da se okrijepi tijelo.

Ovo može potrajati i do sat vremena, ali na kraju će panika proći. Cilj je da pomognete umu da se navikne na suočavanje s panikom, što će odagnati strah.

3. Izložite se strahu
Izbjegavanje strahova samo ih čini još strašnijim. Ako vas uhvati panika u liftu, najbolje je vratiti se u lift sljedeći dan i suočiti se sa strahom.

4. Prigrlite najgori strah
Svaki put kada prihvatite strah, lakše se nositi s njim sljedeći put, sve dok na kraju više nije problem. Pokušajte zamišljajući najgore što se može dogoditi. To jednostavno nije moguće. Strah će otići ako se suočite s njim.

5. Budite realni
Strahovi znaju biti mnogo gori od stvarnosti. Često, ljudi koji su bili napadnuti misle da će opet biti napadnuti čim se nađu u mračnoj uličici. No, šansa da će se napad dogoditi opet je zapravo vrlo mala.

6. Ne očekujte savršenstvo
Perfekcionisti često razmišljaju kako moraju biti najbolji u svemu. To je nerealno i samo vam stvara dodatnu anksioznost.

Život je pun stresova, a ipak mnogi od nas osjećaju da im život mora biti savršen. Loši dani i zastoji u prometu će se uvijek događati, a bitno je imati na umu da život nije savršen.

7. Vizualizirajte
Uzmite trenutak i zatvorite oči i zamislite neko sigurnost i mirno mjesto. Neka vas pozitivni osjećaji preplave i opuste.

8. Razgovarajte o tome
Razgovor o strahovima čini ih manje strašnima. Ako ne možete razgovarati s partnerom, prijateljima ili članom obitelji, obratite se doktoru.

9. Vratite se osnovama
Dobar san, zdrav obrok i šetnja su često najbolje lijekovi za anksioznost. Dobar, zdrav obrok učinit će da se osjećate dobro fizički i psihički.

10. Nagradite se
Konačno, počastite se. Kada se suočite s onim što vas plaši, nagradite se opuštajućom kupkom, masažom, šetnjom, koncertom, knjigom ili bilo čim što vas čini sretnim.