Po vratu otkrijte da li ste skloni hrkanju: ŠTO DEBLJI VRAT, TO JAČE TESTERANJE

Ako mislite da u ovom tekstu govorimo o vezi između debljine vrata i veličine polnog organa kod muškaraca, varate se.

Nešto sasvim drugo je posrijedi. Ljekari kažu da ovaj dio tijela moža da ukaže na to da li će se kod osobe razviti apneja, odnosno da li će imati hroničnih problema sa hrkanjem… Ljekari kažu da je odo stanje češća kod ljudi sa specifičnim karakteristikama vrata!

Opstruktivna apneja za vrijeme spavanja je potencijalno ozbiljno stanje koje uzrokuje kolaps gornjih disajnih puteva tokom spavanja. Ovo se dešava kada se mišići u grlu opuste, blokirajući protok vazduha. Posljedice mogu biti i te kako opasne, moguće je i da dođe do gušenja tokom noći.

Pošto je ovo stanje tipično za noć, mnogi često i ne znaju da imaju problem. Međutim, stručnjaci ističu da možete sami da otkrijete da li vi ili vaš partner (osoba sa kojom dijelite krevet) ima apneju, dovoljno je samo da pogledate vrat.

Nenormalno veliki obim vrata povezan je sa većom vjerovatnoćom opstruktivne apneje u snu, kaže dr Kanan Ramar, specijalista za medicinu za spavanje i pulmolog na Klinici Mejo.

Konkretno, muškarci sa obimom vrata preko 43 cm imaju najveći rizik od razvoja ovog stanja.

“Kada osoba ima obim veći od 43 cm, to je često znak viška masti u predjelu vrata. Ovo može da suzi dušnik, zbog čega je veća vjerovatnoća da će se disajni putevi blokirati tokom spavanja”, kaže dr Ramar.

Neke studije su pokazale da je obim vrata jedan od najboljih pokazatelja apneje u snu, pouzdaniji od indeksa tjelesne mase (BMI), koji se nekada smatrao najznačajnijim faktorom rizika.

Ovo pravilo važi i za žene, samo je kod njih “rizičan” obim preko 41 cm.