Plus 30 napolju: AKO OVAKO PIEMO VODU JOŠ TEŽE PODNOSIMO VRUĆINU

Svi smo čuli savjete da je po vrućini bolje piti tople, a po hladnoći hladne napitke. Ali znate li zbog čega bi to trebalo raditi i da li je ispijanje hladnih i veoma hladnih pića po vrućini zaista štetno?

Kada su napolju vrućine više od 30 Celzijusovih stepeni i sparine zbog kojih ne možete ni normalno disati, najradije posegnete za čašom vode ili soka s puno leda kako biste se rashladili?

Možda bi trebalo da pripazite koliko leda stavljate jer naučnici upozoravaju da hladna voda zapravo usporava hidrataciju organizma i da je po vrućinama najbolje piti vodu odnosno napitke sobne temperature jer njih organizam brže apsorbuje.

Takođe, ako pijete ledeno hladna pića odmah nakon obroka, postoji velika mogućnost da se prehladite, čak i dok je napolju vruće. Kad steknete naviku ispijanja vode sobne temperature, primijetićete ogromno poboljšanje probave i bolje ćete se osjećati tokom i nakon obroka.

Ispijanje toplog čaja po vrućini od 30 stepeni takođe ima svoje prednosti jer će topli napitak podstaći znojenje i tako vas rashladiti, ali postoji caka: topli napitak rashladiće vas jedino kada napolju nema vlage, odnosno kada je vazduh suh.

Efekat će biti još bolji ako nosite odjeću koja ne zadržava vlagu, odnosno koja omogućava isparavanje znoja.