PLUĆNA HIPERTENZIJA: Možete li prepoznati ovu opasnu bolest?

Plućna hipertenzija je rijetka bolest, obolijeva 10 do 50 bolesnika na milijon stanovnika. Može se pojaviti kao simptom drugih bolesti ili kao promjena u plućnom sistemu. Da li bi je prepoznali? Simptomi, koji ukazuju na plućnu hipertenziju su: otežano disanje, opšti umor i osjećaj bolesnika da ne može udahnuti dovoljno zraka. Zbog manjka kisika u tijelu dolazi do popuštanja desne strane srca i drugih zapleta.

Plućna hipertenzija je bolest  pluća, kod koje dolazi do promjena u plućnom sistemu i povećanog pritiska u plućima, što bolesnik osjeća kao tzv. „kratak dah“ i lošu kondiciju te umor. Zbog nekarakterističnih simptoma bolesti, plućna hipertenzija se često ne prepoznaje, ovome se može pridodati činjenica da je bolest rijetka. Upravo zato je liječnici porodične medicine, pa i specijalisti teško prepoznaju.

Simptomi, koji ukazuju na plućnu hipertenziju su: otežano disanje, opšti umor i osjećaj bolesnika da ne može uzeti dovoljno zraka. Iako ne zvuče kao nešto problematično na duge staze, pojedinca sprječavaju u svakodnevnom životu. Zbog manjka kisika u tijelu dolazi do popuštanja desne strane srca i drugih zapleta, objašnjava Marjeta Terčelj Zorman iz Centra za plućne bolesti i alergije UKC Ljubljana.

Za liječenje plućne hipertenzije su dostupni lijekovi, kao i mogućnost liječenja je omogućeno i čiščenje velikih žila u plućima, ako ništa od nabrojanog nije uspješno, omogućuje se i presađivanje pluća.
Svakog bolesnika, kod kojega je postavljena dijagonoza plućne hipertenzije upute u ljubljanski centar za plućne bolesti, gdje sve bolesnike prihvate i liječe.

“Od kada imam dijagnozu i lijekove,  moj život je opet normalan,” rekao je bolesnik Stanko Podpregar iz Društva za liječenje plućne hipertenzije. Ljekari su više od četiri godine neuspešno pogađali šta je razlog njegovom lošem stanju. Nakon dijagnoze je bilo bolje.Zbog starosti je neprimjeran za presađivanje pluća, operativno čiščenje plućnih žila je u njegovom primjeru bilo neuspješno, uzima odgovrajuće ljekove i osjeća se bolje.