Planete određuju vaše zdravlje: Jarčevi su skloni reumatizmu, pate od zubobolje, a skloni su i depresiji i manijakalnom ponašanju

Shvatanje da svaki znak zodijaka ima svoj, poseban uticaj, na određen dio tijela, potiče jos iz drevne astrologije. Neki savremeni astrolozi pridaju danas poseban značaj uticaju sazvježđa zodijaka na živčani i žljezdani sistem, i izvlače teorije o njihovoj povezanosti. U nastavcima ćemo objaviti karakteristike svih 12 znakova zodijaka.

Astrologija i medicina su bile međusobno povezane sve do prije nešto više od dva stoljeća. Liječnici su do tada primjenjivali i astrološku medicinu, a astrolozi su istodobno bili i liječnici!

Medicina se odvojila od astrologije krajem 18. i početkom 19. stoljeća, ali su astrolozi i dalje nastavili da tumače uticaje planeta i sazvjezđa na ljudski organizam i zdravlje. Oni to čine i danas, s tim što neki astrolozi nastoje da astrološku medicinu i dalje razvijaju, osavremenjuju i afirmiraju kao posebnu granu astrološkog umijeća. Pri sastavljanju horoskopa savremeni astrolozi sve češće uzimaju u obzir uticaje planeta i sazvjezđa na ljudski organizam. Pri tome, oni se drze “svojih načela”, ali se istodobno pridržavaju i iskustava njihovih prastarih prethodnika.

JARAC: Drevni astrolozi svjedoče da Jarac vlada koljenima, kostima i zubima. Osobe koje su rođene u ovom horoskopskom znaku, često pate od zubobolje, a nerjetko obolijevaju i od reumatizma. Za njih su veoma važni način života odmalena, i način ishrane.

Za Jarca kažu da je kao vino – što je stariji, to bolji! Slično bi se moglo reći i za njegovo zdravlje. Bolešljiv u djetinjstvu, s godinama postaje čvršći, žilaviji i otporniji. Njegov je vladar hladni i opori Saturn koji tijelo izvrgava brojnim bolestima, ali ga istovremeno hrani iskustvima i “antivirusima”. Jarac tako razvija svijest o samopomoći, zna što mu škodi, a što pomaže, a i disciplinirano slijedi upute stručnih osoba.

Premda se boji stomatologa, pretraga krvi, bockanja i sličnih medicinskih zahvata, ako će nešto pomoći da ozdravi i da mu bol prestane, stoički će sve izdržati. Funkcije koje regulira su okoštavanje, zacjeljivanje rana, zgrušavanje krvi, sedimentacija. Sklon je lomovima kostiju, lumbagu, reumi, anemiji, anoreksiji, pomanjkanju minerala, te bolestima psihe, kao što su paranoja, fobije i depresija.

Potrebno mu je sve što jača samopouzdanje i samosvijest, a najbolje autogeni trening, meditacija te druženje s vedrim i strpljivim osobama. Planine su pravo carstvo za Jarčeve željne osame. Kako bi vratili izgubljenu tjelesnu energiju i duševni mir, najbolje je da se upute na duži izlet u planine, kad god to mogu. Jarci su poslovično dosta izdržljivi pa im odgovara i dugo pješačenje, čak i maraton.