PLANETARNI UTJECAJI I PRIKAZIVANJE SVETE BARBARE U RUDNIKU SU SIGURNI ZNACI RUDARSKE KATASTROFE

4. 9. 2014. Kobni zagrljaj Mjeseca i Plutona

Planetarni uticaji, a najviše blizina i jak zagrljaj Mjeseca sa smrtonosnim Plutonom, je siguran indikator tragedija u rudnicima i velikih katastrofa. Bergmani – patuljasta duhovna bića, svakodnevno su susretana u rudnicima. Prije katastrofa u rudnicima se pojavljuje Sveta Barbara, koja rudare poziva na evakuaciju.

Nedavna drama u zeničkom rudniku, samo je jedna od velikih rudarskih tragedija koje se često dešavaju u našim rudnicima. Jama Raspotočje, poznata po gorskim udarima, oduvijek je bila je rizičan prostor. Četvrtak, dan kada je tragedija zadesila zeničke rudare, bio je zlokoban i tragičan. Raspored planeta nimalo nije bio naklonjen ljudima koji se bave težačkim poslom, među koje spada i posao rudara.

Blizina Plutona i Mjeseca – rudarska katastrofa

Mjesec u zemljanom Jarcu ukazivao je na problematične situacije sa zemljom, odronima i klizištima. Konjunkcija mjeseca (neposredna blizina) s Plutonom, vladarom podzemlja izazvala je katastrofu. Pluton vladar Škorpiona – znaka smrti, i jednaka energija Mjeseca, su inicijatori zemljotresa, podzemnih pa i rudarskih katastrofa. Saturn, planeta s jakom zemljanom energijom, zajedno s agresivnim Marsom tranzitirao je znakom zloglasnog Škorpiona. Četvrti septembar bio je dan za umiranje.

Žalosna majka: kip podignut u spomen tragično preminulim rudarima 1962. u banovićkom rudniku

Rudari, koji su se našli u krivo vrijeme na zlokobnom mjestu, imali su male mogućnosti da izbjegnu tragične uticaje i smrtonosne aspekte. U rubrici dnevni horoskop za taj dan bar donekle smo pokušali upozoriti na loše poslovne prilike i negativizam tog dana. Ali, rudari ne mogu birati vrijeme kada će se spustiti u grlo zloglasne jame, i zarađivati svoj „hljeb sa sedam kora“.

Jednaka planetarna energija i aspekt, konjunkcija (blizina)  Mjeseca i smrti naklonjenog Plutona, desila se u vrijeme velike rudarske katastrofe u tuzlanskom rudniku „Dobrnja“, 26. augusta 1990. kada je smrtno stradalo 180 rudara, najmlađe smjene ovog rudnika.

Prva smjena kakanjskog rudnika „Orasi“  7. juna 1965. godine bila je izložena istom planetarnom uticaju. Mjesec i destruktivni Pluton našli su se jedan pored drugog.

Udružena energija osjetljivog Mjeseca i tragičnog Plutona, u smrt je odvela 128 radnika kakanjske jame.

Samostan u Kraljevoj Sutjesci – ikona Svete Barbare

Planetarni uticaji, a najviše blizina i jak zagrljaj sa smrtonosnim i tragedijama sklonim Plutonom, su sigurni indikatori podzemnih odnosno rudarskih katastrofa. Ali, u rudarskoj tradiciji i stoljetnom iskustvu, postoje i drugi znakovi koje rudari tumače kao  predznak katastrofe i rudarskih nedaća.

Bergmani – rudarski patuljci

Duhovna bića u rudničkom podzemlju, poznata pod imenom – bergmani, svakodnevno su pravili društvo: austrijskim, njemačkim, slovenačkim i bosanskim rudarima. Bergman, germanizam koji je u naše krajeve došao je s inostranim kadrom, znači „rudarčić“, tim imenom su rudari zvali patuljke koje su svakodnevno susretali u svojim oknima.

Rudari su viđali njihove sjenke, slušali zvukove i suočavali se s krađom predmeta koje su patuljci rado otuđivali. Bergmane su rudari opisivali  kao: negativno raspoložene, 50-ak centimetara visoke ljude, duge brade i kose, sklone ometanju rudarskih poslova. O postojanju bergmana – rudarskih patuljaka, postoji zapisano svjedočenje. Učitelj Lujo Pihler je govorio o njima u Samoborskom listu, daleke 1905. godine. Bergmani, koji su otežavali rudarima posao, bili su simbol zla u rudnicima. Oni nisu bili jedina duhovna bića koja su se kretala mračnim rudarskim rovovima.

Sveta Barbara predskazuje katastrofu

Od davnina, s dolaskom rudara iz njemačke pokrajine Sase, rudari poznaju Svetu Barbaru – zaštitnicu rudara. Vjerovanje u svetnicu zaštitnicu rudara je rašireno u katoličkim i protestantskim sredinama. Bosanskohercegovački rudari, bez obzira na raširenost islama i pravoslavlja, vjerovali su u postojanje Svete Barbare i njenu zaštitu.

Kip Svete Barbare zaštitnice rudara

Vjerovalo se, da Sveta Barbara, zbog svog zatočeničkog iskustva, štiti one koji su zidinama ili rudarskim rovovima zarobljeni. Zna se da je živjela u 3. vijeku, djevica izuzetne ljepote koju, zbog odlaska na put  zatočio vlastiti otac. Barbara se spasila zatočeništva, neko vrijeme živjela u planinama te činila dobro ljudima. Zbog mučeničke smrti i jake vjere, postaje zaštitnica rudara, dobre smrti i jedna od 14 svetaca koji ljudima pomažu u nevolji. Nekada, na dan Svete Barbare, koji se slavi 4. decembra, rudari su imali slobodan dan. Za nju se i danas u našem podneblju vezuju razne legende.

Velika, ali manje poznata rudarska katastrofa koja se je desila 1962. godine  u jami „Radina“, rudnika Banovići, sa sobom je odnijela u smrt skoro cijelu rudarsku smjenu. Danas na tu katastrofu podsjeća spomenik „Žalosnoj majci“, jer je prosječna starost stradalih rudara bila jako niska. Naziv spomenika nije samo simboličan, mnogo majki je nakon banovićke rudarske tragedije bilo ožalošćenih. Upravo one su imale loš predosjećaj i vjerovale svojim sinovima u ono što si pričali nakon završetka smjene.

One su strepile danima prije katastrofe, jer su znale da dolazi tragedija. U rudničkim oknima se prikazivala Barbara, tvrdili su rudari koji su vidjeli figuru lijepe ženske u mračnom rudniku. Prepričavali su razne priče, i detalje sa susreta s davno preminulom mučenicom. Neki su čak bili svjedoci, kada je otimala rudarske lampe i nosila ih prema vratima. Na taj način im je ukazivala da napuste rudnik. Pokazivala im je put u život i slobodu. Njena pojava u rudnicima značila je upozorenje, te bila siguran znak da ubrzo slijedi smrt i rudnička tragedija.

(A. Dramalija/arhiv Aure)