Plačite, zdravo je!

Pustiti suzu je sasvim u redu

Naučnici su ustanovili da plakanje zaista ima zdravstvene koristi. Ponekad se u njima krije lijek.

Evo u kojim situacijama će vam biti od koristi:

Stres

Kada ste napeti i pod stresom, plakanje može značajno da vam pomogne. Suze djeluju opištajuće i poput lijeka koji će vas smiriti. Prema istraživanju, plač aktivira parasimpatički nervni sistem, koji kada se aktivira, djeluje umirujuće na mozak.

Visok krvni pritisak

Visoki krvni pritisak može da dovede do nekoliko ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, demencije, pa čak i problema sa bubrezima, ali plakanje i u ovom slučaju pomaže tako što snižava krvni pritisak, umiruje puls i drži ga pod kontrolom.

Akumulacija toksina

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu da očiste nečistoće, poput dima i prašine. Takođe, one ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu, što pomaže u povećanju kortizola u tijelu, što rezultira boljim raspoloženjem.

Promjena raspoloženja

Promjene raspoloženja se događaju iz različitih razloga, a jedan je nakupljanje mangana u tijelu. Kad plačemo, taj višak mangana odlazi iz tijela zajedno sa suzama. To smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu i kao rezultat, čini nas mirnim.

Fizička bol

Znate da kada osjećate fizički bol, ponekad nesvjesno pustite po koju suzu. Upravo na taj način se umanjuje osjećaj bola. Istraživanje je pokazalo da se plakanjem oslobađa oksitocin, poznatiji kao hormon ljubavi i endorfin, hormon sreće. Navedeni hormoni čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.