Pjevač Amir Zolj otkriva: AJETUL KURSIJA ZA SIGURNU VOŽNJU!

Kao vokalni solista ali i vrsni kompozitor, Amir Zolj je godinama unazad prisutan na našoj muzičkoj sceni. Za arhiv RTVBiH snimio je impresivnu kolekciju sevdalinki, a u estradnom miljeu poznat je i cijenjen po mnogobrojnim festivalskim učešćima gdje je uglavnom osvajao prva mjesta, kako za vokalne, tako i za kompozitorske izvedbe.

Prvi album snimio je, sada već, daleke 1989. godine za zagrebački Jugoton „Jedna žena jedna uspomena“, drugi, deset godina kasnije „Slomljena srca“ i treći 2002. „Eh da mi nije kako nije“.

– Uglavnom su moje pjesme priče o ljubavi, neisrcpnoj temi. Zolj je rođen 31. oktobra u Nevesinju. Godina rođenja je, kaže, jedino što krije u životu. Od 1978. godine živi u Sarajevu. Zanimljiv je intervju Zolj svojevremeno dao magazinu Aura čije najzanimljivije dijelove prenosimo i na portal-

BEZ MESA NE MOGU! Ne razumijem ljude koji se u ishrani odriču mesa. Ja sam veliki mesožder i rado sam spremam jela, ali bez mesa obrok ne ide. Od Boga je ostavljeno da se konzumira.

ŽIVOTNI MOTO: Strpljen – spašen. Ko ima sabura dovoljno u sebi, za njega nema prepreka u životu. Nije dobro biti ishitren, ne valja biti rob svojih osjećaja. Mudrost je umjeti otrpiti, sačekati, prešutjeti… Tiha voda brijeg valja.

KO RANO RANI, DVIJE SREĆE GRABI. Radne navike i rano ustajanje stekao sam još u djetinjstvu. Šteta je život prespavati. Budim se rano i rano idem na počinak. Zato pucam od energije.

RAT I ZDRAVLJE – TABU TEMA. To su dvije teme o kojima ne volim pričati. O ratu – šta je bilo bilo je, idemo naprijed. Ne možemo dovijeka biti taoci prošlosti, mada ne valja biti sklon zaboravu. A zdravlje? Hm, imao sam nekih problema s bubrezima, smršao sam čak 15 kilograma, Aura je pisala o tome. Sada sam dobro. Ne želim se ni sjećati toga.

VOLIM KUPOVATI CVIJEĆE. Cvijeće ima svoju simboliku, ljepotu. Najčešće kupujem i poklanjam cvijeće dragim ljudima. Smatram da je to fina gesta, znak pažnje, manir svojstven džentlmenima.

UVIJEK IDEM LINIJOM MANJEG OTPORA. Nisam po prirodi svađalica, ni prgave naravi. Uvijek kažem: “Jezik kosti nema, ali kosti lomi”. Trebamo češće govoriti oprosti, izvini, molim te, volim te… Mora se raditi na komunikaciji.

ŠETNJOM ELIMINIŠEM STRES. Naporan dan i brige najbolje odagnam šetnjom. Hodam, upirem koracima o zemlju, brojim pređene metre. Tako punim baterije. I za kondiciju je dobro. Osim šetnje, često plivam ali i kod druga Hamde Alića odlazim na Mojmilo u teretanu. Svaki drugi dan po dva sata dižem tegove.

KOMPLETNA SAM LIČNOST. Smatram se zrelom osobom, društveno odgovornom. Nemam nikakvih nedoumica ni neostvarenih želja. Kao iz audicije: “Što sam željela, to sam imala“.

JEFTIN MED JE NIKAKAV MED. Iz Ljubuškog godinama naručujem med od kadulje i tako preventivno djelujem na mnoge bolesti. Med je izvor energije i zdravlja. Samo, danas mnogi prodaju sve i svašta, za pet, sedam, deset maraka. Kakav je to med od pet maraka? Otrov! Bolje ne kupovati onda nikakav i ne živjeti u iluziji.

DAJEM, A NE PRIČAM. Nisam hvalisavac, ne busam se u prsa sa svojim humanitarnim radom, a pomažem koliko god mogu. Osjetljiv sam u životu najviše na nepravdu i sirotinju. Previše sam emocionalno nastrojen. Ljudi vrijede onoliko koliko mogu da daju, a ne misli se samo na davanje novca. Lijepo je i oprost dati, lijepu riječ, pomoć…

AJETUL KURSIJA ZA SIGURNU VOŽNJU. Oprezan sam vozač, dvadesetak godina vozim bez ijedne saobraćajke. Poštujem i druge vozače na cesti, ne iživljavam se i nikome ne dokazujem ništa. Pri ulasku u auto uvijek proučim ajetul kursiju, omiljenu dovu.

CITRUSNO VOĆE ZA DOBRU LINIJU. Nikad nisam imao prekomjernu težinu. Jedem češće puta na dan, manje obroke. Pijem dosta tečnosti, ne pušim, bavim se fizičkom aktivnošću. Redovno cijedim narandže, limun i grejp. Sok od citrusnog voća ne dozvoljava nabijanje kilograma. I žene bi ga trebale što više piti, pomaže za razbijanje strija, celulita. Čitao sam skoro negdje da je žena za dva mjeseca smršala 13 kilograma pijući veće količine svježeg soka od narandži, limuna i grejpa. Osim što obiluju C vitaminom, značajnim za naše zdravlje, čitao sam istraživanja naučnika o tome kako citrusno voće povoljno djeluje na srce, kosti, antikancerogeno, odnoseći strije kod žena i celulit.

NISAM MAZALO. Nisam neko lickalo, ne uređujem se satima, ali volim markirane, skuplje stvari. Posebno Armanijeve parfeme. Za njih ne žalim novce.

(E. K/aura.ba)