PJEGE: ZBOG ČEGA SU CRVENOKOSI PJEGAVIJI?

 Kako je moguće nakon sunčanja da ne dobijamo svi pjege i zbog čega crvenokosi imaju više plega od ostalih? Odgovore su dali u /Nationalgeographic

pjegePjege nastaju usled povišene koncentracije pigmenta melanina na određenim mjestima. Melanin se pojavljuje kada ultraljubičasto zračenje pogodi kožu – s obzirom na to da je ovo zračenje štetno, melanin štiti kožu od oštećenja čineći je tamnijom.

Melanin se proizvodi u melanocitima, a kod nekih ljudi oni se raspoređuju ravnomjerno i izlaganje suncu stvara ujednačeno lučenje melanina, te nastaje tamniji ten. Kod drugih, melanociti su koncentrisani na jednom području, te se stvaraju pjege. 

Zbog čega onda crvenokosi imaju više pjega? Zbog toga što i crvenu kosu i pjege kontroliše isti gen koji se označava kao MC1R. Ovaj gen kontroliše ravnotežu pigmenata kose i kože. Kada MC1R funcioniše onako kako treba, on bilo koji pigment koji tijelo proizvede pretvara u eumelanin, koji je odgovoran za crnu i braon boju kose i kože.

Kada funkcioniše na drugačiji način, omogućava rjeđem tipu ljudskog pigmenta, feomelaninu da se izgradi u tijelu. Feomelanin izaziva crvenkastu kosu i pjege, a varijacije ovog gena kontrolišu broj pjega.

Međutim, ovo nije jedini gen koji prouzrokuje pjege. Prije deset godina, naučnici su otkrili još jedan gen koji je odgovoran za pojavu pjega na tlu Kine. Naučnici tek moraju da otkriju genetske uzroke pjega koje se pojavljuju u različitim etničkim grupama.

Bez obzira na genetski mehanizam jedno je sigurno – sklonost ka pojavi pjega, odnosno neravnomjernom koncentrisanju melanina, uvijek se prenosi u porodici. Roditelji ne samo da prenose vjerovatnoću za pojavu pjega nego i mjesta na kojima će se pojaviti.

Dok neki kožni poremećaju pigmenta takođe mogu izazvati pjege, one same po sebi nisu razlog za zabrinutost (za razliku od mladeža, pjege su u nivou kože).