Pivska terapija pegla bore, štiti kožu i njeguje kosu

Pivo je kvalitetan izvor magnezijuma, kalijuma, cinka, fosfora, silicijuma, sumpora, natrijuma i bakra, vitamina B1, B2, B3 i B6), vitamina B12 i pojedinih aminokiselina i flavonoida

Tajna piva je u vitaminima, mineralima i bioaktivnim supstancama, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje. Ujedno kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, čini otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne spoljne uticaje.

Budući da hmelj pivu daje antioksidaciono svojstvo, ekstrakti iz te biljke uvelike se koriste u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih njezi osjetljive kože.

Još su mezopotamski pivari prije četiri i po hiljade godina pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, a imućnije žene otkrile su da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava.

Već je odavno poznato da se za njegu kose koristi pivo. Pivo vlasi čini sjajnijim i čvršćim, bez obzira na to bilo ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobijen iz piva uz dodatak suhog kvasca pomaže i u jačanju lomljivih noktiju.

RITUALI

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je primjenjivala carica Teodora. Ona je koristila naizmjenično kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti.

Danas postoje terme u kojima je “pivska terapija” vrlo tražena.