Pitaja – supervoće koje bi odobrili i zmajevi: Fantastičan regulator masnoća i glukoze u krvi!

Pitaja se može nazvati i supervoćem jer sadrži obilje vitamina i minerala. Unosom ovog popularnog egzotičnog voća možete poboljšati imunitet i probavu, ali i uljepšati kosu i kožu.

Pitaja je plod južnoameričkog kaktusa iz vrste koja pripada rodu Hylocereus. Porijeklom je iz Meksika, ali i dijelova Južne i Srednje Amerike. No, uzgaja se i u mnogim azijskim zemljama, uključujući Tajland, Tajvan, Vijetnam, Maleziju, Šri Lanku i Filipine, ali nalazi se i u drugim tropskim dijelovima svijeta, kao što su Havaji, jug Kine i sjever Australije.
Izvana ga obavija lijepa crveno-ljubičasta i nejestiva kora s bodljama, dok unutrašnjost krije bijelo ili crveno “meso” – tačnije, pulpu s crnim sjemenkama. Upravo te sjemenke su bogat izvor omega-3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje holesterola u krvi.

Pitaja sadrži obilje antioksidansa, karotena, vitamina C, vitamina B1, B2 i B3, magnezijuma, fosfora, vlakna i kalcijuma.

Uzgoj

Ovo takozvano zmajevo voće voli toplinu i sunce, ali najbolje ga je zasaditi na polusjenovitom mjestu koje je suho. Uzgoj pitaje nije ograničen samo na vrtove u primorju. Možete je zasaditi i u teglici i unijeti u kuću zimi kako mraz ne bi uništio biljku.Za uspješan rast potrebno je omogućiti osnovne stvari i prilagoditi ih njenim zahtjevima. Najviše joj odgovara dobro drenirano tlo koje vuče na pijesak. Nabavite mješavinu zemlje za vrt i pijeska i biće vam zahvalna. Budući da se radi o kaktusu, umjereno zalijevanje je obavezno. Nikako nemojte natapati pitaju u vodu.

Bogate nutritivne vrijednosti
Zmajevo voće ima bogate nutritivne vrijednosti, i to posebno za poboljšanje zdravlja očiju, poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoće, poboljšanje metabolizma tijela, kao pomoć u formiranju zdravih zuba i čvrstih kostiju, za gubitak apetita i poboljšanje izgleda kože te opšteg imunološkog sistema tijela. Pitaja je odlična kao desert u sirovom obliku, a može se koristiti i za dobijanje soka. Čest je sastojak koktela i sladoleda. Pospješuje probavu, ubrzava metabolizam, snižava krvni pritisak, reguliše nivo glukoze u organizmu te povećava apetit.

 Jestive sjemenke
Postoje različite vrste ovog voća i može ih se naći i u kiseloj, ali i u slatkoj sorti. Sam plod je težine od 150 do 600 grama, i unutar njega se nalazi slatka, sočna i vrlo ukusna bijela pulpa sa mnogo jestivih sjemenki.
Cvjeta nekoliko puta svake godine, a cvijet je prekrasan, dug oko 15 cm i širok 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca.Daje prinos nakon uspješnog oprašivanja noćnih oprašivača moljaca i šišmiša.

 Izvrstan afrodizijak
Iako pitaya izgleda pomalo nezgrapno zbog debele kore s bodljama, to iznimno zdravo voće sadrži obilje antioksidansa, vitamina C, magnezija, fosfora, vlakna i kalcija. Osim toga, zmajevo je voće već dugo poznato je i po svojim afrodizijačkim svojstvima. Također, sitne crne sjemenke koje se nalaze ispod debele kore pitaje bogat su izvor omega 3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje holesterola u krvi. Sam plod sadrži i do 90 posto vode.
Sve je ovo više nego dovoljno da nas uvjeri u iznimnu kvalitetu ovog neodoljivog kaktusa, koje pritom značajno poboljšava rad cjelokupnog organizma.

 

Za šta je pitaja dobra

poboljšava zdravlje očiju

 

ubrzava metabolizam i probavu

 

povećava apetit

 

za ljepšu kožu

 

za smanjenje masnoće u krvi

 

za regulaciju nivoa glukoze u krvi

za stimulaciju libida
Nadalje, pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, tvrde tajvanski liječnici koji ga preporučuju oboljelima od šećerne bolesti. Oni su dokazali kako taj plod južnoameričkog kaktusa ima brojne zdravstvene dobrobiti, zbog čega je već proglašeno supernamirnicom 2013. g., nedavno je objavio Daily Mail.