Pita od jabuke…s malo sastojaka i bez jaja

Pa kakva je to pobogu pita od jabuka od jako malo sastojaka i bez jaja koja se ‘posipa’ ???? Ali sada kada sam probala i shvatila koliko je predivna sočna i istovremeno hrskava, mislim da ću je peći bar jednom nedeljno!!! ??

Sipana pita od jabuka

Suhi sastojci: 2 čaše (od 2dl) brašna, 2 čaše griza, 1 čaša šećera, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo.
Fil od jabuka: 1,5 kg neočišćenih jabuka, 1 čaša šećera, 5 g cimeta, 1 vanilin šećer.
Još će vam biti potrebno i 150 g margarina.
Priprema: Očistite i izrendajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promiješajte pa ostavite da odstoji dok pripremite suhe sastojke.
Pomiješajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh premažite margarinom. Na dno pospite trećinu suvih sastojaka pa preko njih kašikom ređajte pola smjese sa jabukama.
Preko toga sipajte opet trećinu suhih sastojaka, ostatak jabuka i preko njih ostatak suhih sastojaka.
Iseckajte margarin na tanke pločice pa poslažite odozgo. Stavite da se peče oko 40 minuta na 180 stepeni . Pita je gotova kad se stvori hrskava korica odozgo.
Ohladite, isijecite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.

(Tanja Đorđević/aura.ba)