Pisac ‘Malog princa’ je umro u avionu, a molitva koju je napisao na samrti će vam promijeniti pogled na život!

Antoine de Saint-Exupéry je upamćen kao pisac “Malog princa”, knjige koja se u svakom životnom dobu drugačije poima, ali napisao je i jednu poruku za kraj koja će mnogima promijeniti živote.

Antoine de Saint-Exupéry široj javnosti je najpoznatiji kao tvorac “Malog princa”. Manji je broj onih koji znaju da je Exupéry bio i vojni pilot, te da je za svoje vojne zasluge nagrađen ordenom Legije časti, piše Glossy.rs.

Najbolji pisac među pilotima i najbolji pilot među piscima umro je u avionu, od srčanog udara, leteći tokom zadatka.

Kao pisac je ostvario sve svoje dječije fantazije kroz Avijatičara, Ratnog pilota, Noćni let i najpoznatijeg, Malog princa.

Čak i dok je bio na zadacima, Exupéry nije prestajao da piše. Molitva, koju vam prenosimo u cjelosti, je nastala u jednom od najtežih životnih perioda autora, kada su ga bolest, godine i ratni vihor polako lomili.

Gospode, ja ne molim ni za čudesa ni za priviđenja, već za snagu svakodnevnu. Nauči me umjetnosti malih koraka.
Načini me pažljivijim i snalažljivim, da bih se u raznolikosti svakodnevnog života zadržavao na otkrićima i iskustvima koja me uzbuđuju.
Nauči me da pravilno raspolažem vremenom svog života. Podari mi fini dar da razlikujem primarno od sekundarnog.
Ja molim za snagu uzdržanosti i mjere, da kroz život ne bih lepršao i skliznuo, već razumno planirao tok dana. Da mogu vidjeti vrhove i prostranstva i da čak ponekad nađem vremena da uživam u umjetnosti.
Pomozi mi da shvatim da iluzije nisu od pomoći. Ni sjećanje o prošlosti, ni snovi o budućnosti. Pomozi mi da budem ovdje i sada, i prihvatim ovaj trenutak kao najvažniji.
Spasi me od naivnog uvjerenja da sve u mom životu treba da bude glatko.
Podari mi jasnu spoznaju da su teškoće, porazi, padovi i neuspjesi samo prirodni, sastavni dio života, zahvaljujući kojima rastemo i sazrijevamo.
Podsjećaj me da se srce često buni sa razlogom.
Pošalji mi u pravom trenutku nekoga ko ima hrabrosti da mi kaže istinu, ali da mi je kaže s ljubavlju!
Znam da se mnogi problemi rješavaju ako se ništa ne uradi, zato me nauči strpljenju.
Ti znaš koliko je jaka moja potreba za prijateljstvom. Daj mi da budem dostojan tog najljepšeg i najnježnijeg Dara Sudbine.
Daj mi bogatu maštu, da bih u potrebnom vremenu, u potrebnom trenutku, na pravom mjestu, u tišini ili govoreći, nekome podario neophodnu toplinu.
Napravi od mene čovjeka koji zna da dopre do onih koji su zaista na dnu.
Spasi me od straha da ću nešto propustiti u životu. Ne daj mi to što ja želim, već to što mi je zaista potrebno.
Nauči me umjetnosti malih koraka.