Pisac koji je predvidio budućnost: 10 citata Žila Verna

Francuski autor Jules Verne, romanopisac  najpoznatiji je po svojim djelima naučne fantastike, kao što su „20.000 milja pod morem“, „Put oko svijeta za osamdeset dana“, „Put u središte zemlje“…

Pročitajte neke od najljepših citata iz njegovih djela:

1. Sve što jedan čovek može da zamisli, drugi može da ostvari.

2. Gde je života, tu je i nade.

3. Sloboda je vrijedna plaćanja.

4. Mi možemo da se zalažemo za ljudske zakone, ali ne smijemo da zanemarimo prirodne zakone.

5. Zemlji nisu potrebni novi kontinenti već novi ljudi.

6. Putovanje nam omogućava da obogatimo naše živote novim iskustvima, uživamo i da se obrazujemo, da naučimo da poštujemo druge kulture, uspostavimo prijateljstva, i iznad svega da doprinesemo međunarodnoj saradnji i miru širom svijeta.

7. Vjerovao je u to, kao što dobra žena vjeruje u leviatan (morsko čudovište pomenuto u Bibliji) – vjerom, ne logičnim razmišljanjem.

8. More je sve. Ono pokriva sedam desetina zemljine površine. Ono odiše čistoćom i zdravljem. Ono je beskrajna pustinja, gde čovjek nikada nije usamljen, jer osjeća da život ključa na sve strane.

9. Vozovi, kao vrijeme i plima, ne zaustavljaju se ni za koga.

10. Koliko još možemo da idemo? Gde su konačne granice u potrazi za putovanjima? Da li će čovječansto biti zadovoljno samo kada putovanja u svemir postanu lako dostupna i pristupačna?

Uprkos mišljenjima nekih zatucanih ljudi, koji bi zatvarali i ograničili ljudsku rasu samo na ovu planetu, kao u nekom čarobnom krugu koji se ne može prekoračiti, jednog dana ćemo putovati na Mjesec, na planete i zvijezde istom brzinom i sa istom bezbjednošću kao što sada putujemo od Liverpula do Njujorka!

Stvarnost nam daje činjenice tako romantične, da ni mašta ne može da ih iznjedri.