Pire krompir, med ili grožđice pružit će vam jednako snage kao i energetski gelovi

Istraživanje koje je podržao “Savez za istraživanje krompira” otkrilo je da je krumpir pire, u poređenju s energetskim gelovima ili vodom, efikasno nadopunio nivo energije kod biciklista na veće udaljenosti.

Međutim, iako se krompir može činiti povoljnijom varijantom od sintetičkih aromatiziranih gelova, čvrstu hranu teško je nositi i još teže probaviti kada pređete 15 kilometara maratona. Otuda je i nastala potreba za energetskim gelovima ili vrećicama u kojima je zapakovano od 20 do 40 grama ugljikohidrata.

Ipak, kako piše britanski Guardian, priroda uvijek ima “pri ruci” svoja pakovanja namirnica bogatih ugljikohidratima.

Med

Kao i komercijalni energetski gelovi, med se sastoji uglavnom od fruktoze i glukoze, kombinacije koje tijelo apsorbira bolje nego samu glukozu. Med se koristi kao izvor energije još od Olimpijskih igara u drevnoj Grčkoj. Ovih dana dolazi čak i u vrećicama prilagođenim trkačima.

Voćne kašice

Kašaste voćne teglice koje se prodaju kao užina za bebe i malu djecu također su prilično dobar izvor energije za sportaše, a budući da je riječ o pasiranom voću, obično su ukusnije od energetskih gelova. Ove kašice popularne su među ultramaratoncima.

Grožđice

Još uvijek su kesice grožđica dobar izvor ugljikohidrata, kao i ostalo sušeno voće poput datula. Jedno istraživanje na Univerzitetu u Kaliforniji ustanovilo je da su grožđice djelovale jednako dobro kao i energetski gelovi na grupu trkača koji su trčali 80 minuta.

Guava žele

Kolumbijski biciklisti već godinama koriste neku vrstu džema od guave, bogatog ugljikohidratima, koji je ukusan poput ispasiranog voća. Tradicionalni guave žele dostupan je u crvenim trakicama umotanim u osušeno lišće.