Piling od jogurta i bibera čisti i daje sjaj vašoj koži

Što dublje zalazimo u 21. vijek to se (potpuno paradoksalno) stručnjaci vraćaju onim najjednostavnijim tehnikama i metodama za njegu kože. Po svoj prilici sa dobrim opravdanjem.

“Za samu kožu, dobre bakterije i probiotik odlične su koliko su to i za digestivni trakt”, kaže poznata njujorška dermatološkinja Francesca Fusco i dalje objašnjava: “Probiotik pomaže da se ostvari i održi neophodan ili željeni balans kože. Ako želite čisto i blistavo lice, dobre bakterije će vam u postizanju tog cilja i te kako pomoći.”

Probiotici pomažu koži kroz tri ključna aspekta

Prvo i osnovno probiotik djeluje kao zaštitni štit sprečavajući loše mikroorganizme da se aktiviraju. Što stvara mnogo stablnije okruženje za samu kožu. Drugo, stvaraju prirodan antibiotik – antimikrobne peptide koji se bore protiv loših bakterija. I kao treće, podstiču funkcionalnost kože u borbi sa spoljnim oštejućim faktorima kao što su slobodni radikali, sunce i bilo kakvo zagađenje generalno.

Svaki od ovih benefita prvenstveno pomažu koži koja je sklona upalnim procesima, poput alergija i ekcema, ali i kod prevremenog starenja kože.

Probiotici su odlični za njegu svih tipova kože, ali njihova benefit najviše pomaže onima sa kožom koja je sklona upalnim procesima, a to podrazumijeva i akne.

Naime, probiotici tj. bakterije u njima, tijelo prepoznaje kao žive organizme na koži, što ih u isto vrijeme čini stranim tijelom, te organizam u isto vrijeme automatski stupa u akciju protiv ove potencijalne opasnosti, a krajni rezulat su smanjeni upalni procesi.

Vrlo često, njegujući i perući lice kožu lišavamo njenih prirodnih ulja, zbog čega postaje suvlja, što je posebno problematično u zimskom periodu.

Probiotici pomažu da se održi prirodna mikroflora kože u balansu, zbog čega je krajnji rezulat koža koja izgleda svježije.

Svakako da možete napraviti neke od home made maski na bazi jogurta, čije ćemo vam recepte otkriti u nastavku, ali obratite pažnju i na sastav proizvoda za njegu kože lica, u njima se u posljednje vreme takođe nalaze probiotici kao jedni od ključnih sastojaka.

Piling mješavina

Pomiješajte jednu kašiku crnog bibera i dvije kašike jogurta, i smjesu nanesite na čistu kožu, trljajući kružnim pokretima nekoliko minuta. Na kraju isperite hladnom vodom. Ova piling smjesa bi trebalo da očisti vašu kožu, a uklanja mrlje i ožiljke i daje sjaj vašoj koži.

Maska s medom

Pomiješajte pola kašičice crnog bibera, umućeno bjelance i jednu kašiku meda. Tako dobijenu masku nanesite na lice i držite 15-20 minuta, a zatim operite lice. Ova maska trebalo bi da vam pomogne da očistite lice od bubuljica i akni.