Pileći hamburger sa hurmama i karijem

Zagrizete ispečenu šniclu, osjetite blagu mješavinu slatkog i slanog i provuče vam se “mmmmm” ….Vrijedi je napraviti. Upotrijebite jak blender kako biste samljeli hurme i meso i za nekoliko minuta je gotovo! Za ručak, za večeru, za izlet, za goste, sa hljebom ili bez hljeba. Zaista su prilagodljivi svakoj situaciji i prezentaciji. Uz ovaj recept uvijek ćete znati na koji način da iskoristite pileća prsa ili kako da raspodijelite cijelo pile: prsa za hamburgere naravno, batake i karabatake za piletinu s bademima, te skelet i krila za pileću supu.

Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme prženja: 10 minuta

SASTOJCI:

  • pileća prsa, bez masnoće i bez kože
  • 6 hurmi bez košpica
  • 1 jaje
  • 3 supene kašike prezle
  • so
  • kašičica, dvije, karija (po želji)

PRIPREMA:

  1. Usitnite dobro hurme.
  2. Sameljite meso ili ga isjeckajte na izuzetno sitne komadiće.
  3. Sastavite sve sastojke i dobro izmiješajte.
  4. Formirajte loptice mokrim rukama, spljoštite ih i pržite na ulju.

 

  • Hurme se mogu natopiti noć prije kako bi omekšale i samim tim će se lakše sjeckati. Ako već imate jak blender, za natapanjem nema potrebe. Ipak sve zavisi od vrste hurmi koje imate, kao i alata za rad.
  • Oblikovane šnicle možete zalediti i kada vam zatreba brzinska hrana, imate je za čas!
  • Dovoljna je sasvim mala količina ulja za prženje. Nekoliko kapljica razmazanih silikonskom četkicom po tavi je odlična solucija, pogotovo za one koje kontroliraju unos masnoća.
  • Pecite ih na slabijoj temperaturi, jer mogu brzo zagorjeti. Osjetit ćete sami.
  • Pripremite hamburgere kako vam najviše odgovaraju: manji, veći, sa salatom, kečapom, senfom…opcije su beskonačne. Vašoj kreativnosti neka ne bude kraja!

Kašikaljubavi

 

Komentari

komentara