Pijetao: Kineski simbol napretka i vjernosti  

 Pijetlovima se pripisuje i vjernost, postojanost, sretne okolnosti na putu do uspjeha, a posebnu zaštitu pruža onima koji su na nekoj vodećoj poziciji (šefovima, direktorima, i slično.)

 

Pijetao je još jedan u nizu tradicionalnih kineskih simbola koji su u direktnoj vezi sa napretkom i blagostanjem. Kinezi, naime, smatraju da pijetlovi pomažu čoveku da donese ispravne poslovne odluke, a isto tako jačaju ambicioznost, garantuju fizičku istrajnost i pomažu nam da prevaziđemo ljubomoru i ogovaranja u radnom okruženju.

Kineska verzija naše izreke “vjeran kao pas” glasi “vjeran kao pijetao”. Zato ne čudi što je upravo pijetao moćan feng šui simbol koji omogućava parovima da učvrste svoju vezu, ali isto tako – i da svoju ljubav sačuvaju od potencijalnih napada sa strane. Kad god osjećate da vaša emotivna veza prolazi kroz krizu ili da je osoba koju volite sklona preljubama – takozvani Pijetao Vjernosti vam može biti od velike koristi.

Postavljanjem ovog simbola u južnom dijelu doma direktno podstičete energiju Vatre, a kao što i sami možete da pretpostavite – prkosan i kočoperan pijetao korespondira upravo sa Jang energijom i pomaže otklanjanju svih prepreka! Ovo ne znači da će baš svaki partner odmah poletjeti vama u zagrljaj, ali ćete zato vrlo brzo znati da li je veza u kojoj ste prava, odnosno da li valja ostati u njoj ili krenuti u nova osvajanja.

  Slika pijetla

Osim vjernosti, pijetao se tradicionalno povezuje i sa našom dobrom slikom u javnosti, pa vam može biti od velike koristi ukoliko tražite rješenje za poboljšanje svog poslovnog imidža. Dovoljno je samo posmatrati pijetla dok korača pun sebe pa u njegovim pokretima automatski prepoznati sliku uspjeha. Zato ne treba da nas iznenadi činjenica da je slika petla obavezan detalj u kancelarijama rukovodioca i direktora. Uostalom, njegova krijesta se u Kini poistovjećuje sa službenicima. Takođe, smatra se da neophodnu zaštitu, bogatstvo ali i povlačenje mudrih poslovnih poteza daruje ljudima koji se bave nekretninama, osiguranjem, rudarstvom i energetikom.

 Tjera zlu sreću

Na kraju dodajmo i to da je pijetao izuzetno jak solarni simbol koji čovjeka podstiče na akciju, a samim tim u nama budi težnju da uvijek dostignemo više. Poznato je da su pijetlovi ptice koje najavljuju svitanje, odnosno novi dan, pa se zato oduvijek povezuju i sa nekim novim, neistraženim aktivnostima koje mogu rezultirati fantastičnim uspjehom. Naravno, pod uslovom da, baš kao i petao, budemo dovoljno samouvjereni. Ono na šta sigurno možemo računati jeste da će se pijetao pobrinuti da sve negativnosti (ili kako Kinezi vole da kažu – “zli duhovi”) budu što dalje od nas.