PET ZNAKOVA DA VAS PARTNER NE POŠTUJE DOVOLJNO!

  • Partner ne sluša. Komunikacija je dvosmjerna ulica. To znači pričanje s ciljem izražavanja vaših želja i potreba i slušanje od strane partnera. Vas dvoje pričate o onome što vam je potrebno te pokušavate da otkrijete specifične načine koji vam mogu pomoći da ispunite te potrebe. Ako bilo koje od vas ne može jasno ispoljiti potrebe ili ako vaš partner nema sluha za ono o čemu pričate, to je znak da ste zaslužili nekoga pažljivijeg, a ko će vam pružiti neophodno poštovanje.
  • Partner je fokusiran samo na vlastite potrebe. Ako vas partner nikada ne pita šta vam je potrebno ili ako ignorište vaš “zahtjev” oko ispunjavanja potreba, to je znak da treba da vam ukaže više poštovanja. Kada je jedan od partnera fokusiran samo na svoje potrebe, onda je riječ o jednostranoj vezi u kojoj pomenuti partner ima apsolutnu prevlast. Partner sa manje “moći” postaje podložniji manipulisanju, a ova neravnoteža moći znak je da zaslužujete više poštovanja u vašoj vezi.
  • Partner svaljuje krivicu na vas. Bilo koje od vas dvoje biće odgovorno bar za jednu grešku ili propust. Međutim, to ne znači da treba da svaljujete krivicu jedno na drugo već da zajednički poradite na rješavanju problema. Ukoliko doživljavate da vas partner krivi za sve, to je znak da vas on ne poštuje dovoljno.
  • Ono što partner govori povređuje vaša osjećanja. Izdaja koja povređuje vaša osjećanja znak je da zaslužujete više poštovanja u vezi. Izdaja može biti bilo šta što prelazi vaše lične granice ili što je s namjerom ciljano da vas povrijedi.
  • Partner je nasilan. Omalovažavanje i upućivanje pogrdnih riječi prema vama siguran je znak da u vašoj vezi nema poštovanja. Ako vaš partner čini da se osjećate loše zbog riječi koje ste rekli ili stvari koje ste uradili (a niste uradili ništa da biste mu namjerno naudili), ovaj način ponašanja treba da shvatite kao upozorenje. Ako on svaljuje krivicu na vas, omalovažava vas ili konstantno pokušava da vas posrami, to se graniči sa emocionalno nasilničkim ponašanjem. Ako osjećate strah od partnera, slušajte svoj instinkt i odmah se udaljite od njega.

(minimagazin.info)