Pet znakova da vaš brak više ne funkcioniše

Da li ste se počeli pitati da li je vrijeme da okončate brak? Da li se s partnerom više svađate nego što se slažete? Da li ste poželjeli da se jedno jutro probudite i da ne morate razmišljati o bilo kome ili posvećivati se bilo kome drugom osim sebi?

Prilično veliki broj parova prolazi kroz trenutke u kojima se zapita: “Da li bi bilo bolje da se nismo vjenčali?” To je, ponekad, samo prolazna misao koja se lako može odbiti na loše raspoloženje, loš dan ili zaostali osjećaj ogorčenosti. Ipak, kada vas ta misao ne napušta, sljedeće znakove ne bi trebalo da ignorištete.

  • Savjetovanje ne funkcioniše. Bili ste na bračnom savjetovanju u par navrata (i uvijek vi insistirate na tome da odete ponovo). Ali, bez obzira na sve to vrijeme provedeno na savjetovanju i dalje se ne slažete. Ako vam ovo zvuči razočaravajuće poznato, vrijeme je da kažete da vam je dosta. Koliko savjetovališta treba da obiđete kako biste shvatili da ne možete ići glavom kroz zid? Ne sugerišemo da prestanete sa profesionalnim savjetovanjem, ali nedostatak napretka ka razumijevanju i zajedičkom emocionalnom razvoju snažan je znak da je vaš brak već gotov.
  • Vaše svađe ne prestaju. Stalno se svađate. Isti problemi izbijaju na površinu, opet i stalno. Zapravo, živite u neizvjesnosti. Ne postoji ništa loše u tome ako u vezi dođe do nesuglasica i neslaganja; zapravo je zdravo imati različita očekivanja i mišljenja. Ali, kada se svađe neprestano dešavaju i kada se rješenje ni ne nazire, onda je to problem. Ili, kada se komunikacija u potpunosti zaustavlja, onda je to znak za uzbunu. To neće dovesti do boljeg braka, a košta vas tako mnogo.
  • Nema više intimnosti. Da li su želja i privlačnost nestali? Da li živite kao cimeri, a ne kao ljubavnici? Intimnost je veoma važan sastojak svake veze. Kada počne da blijedi i kada vas supružnik više ne privlači, tada dolazi do osjećaja izolovanosti i razočarenja, a to samo dodatno “hrani” distanciranje. Mnoge žene ne žele da pričaju o tome iz straha da ne bi povrijedile supružnika ili da bi izbjegle osjećaj nepovezanosti koji se javlja usljed nedostatka intimnosti.
  • Stalo vam je do nekog drugog i čeznete da budete s njim. Kada ste došli do ove tačke u braku, to je i signal da je došlo vrijeme da se brak okonča. To nije fer ni prema vama, a ni prema partneru. Odlaganje razvoda kada vam se u srcu već nalazi neko drugi samo je jedan od razloga zbog kojeg možete imati slomljeno srce.
  • Emotivno ili fizičko zlostavljanje od strane supružnika. Ako je to slučaj, često je teško otići, jer vam je nivo samopoštovanja razbijen u paramparčad. Možete se osjećati ranjivo i kao da zaslužujete da se s vama postupa na loš način. Ne morate da ostanete u takvom braku ili vezi. Vrijedite mnogo više od ovog negativnog tretiranja i vi ste krojač svoje sudbine. Vrijeme je da idete! SADA!

(minimagazin.info)