Pet znakova da ste sa nekim ko nije dobar za vašu psihu

Kada ulazite u vezu, to bi uvijek trebalo imati pozitivan uticaj na vaše mentalno zdravlje. Vaša najiskrenija želja je da možete dijeliti pozitivne misli i osjećanja sa drugom osobom dugo vremena, bez ikakvih opterećenja. Na kraju, uspjeh ili neuspjeh svake veze, prijateljstva, braka i slično zavisi od učestalosti, značajnosti i kvaliteta interakcije koju imate s nekim drugim. U zavisnosti od tih interakcija, to na vaše mentalno stanje utiče pozitivno ili negativno.

Nažalost, postoji tako mnogo nezdravih veza. U samom vihoru veze, često može biti prilično teško usporiti i procijeniti mentalno stanje u kojem se nalazite. Veliki dio vremena, vaš fokus leži u jednoj od sljedeće dvije stvari: “liječenju” veze ili osmišljavanju načina kako da izađete iz nje. Stepen oštećenja koji negativna veza prouzrokuje na vašem mentalnom zdravlju zavisi od nekoliko faktora, kao što su:

  • dužina veze
  • vrsta veze
  • nasilje (psihičko ili fizičko)
  • djeca
  • nevjerstvo.

Bilo koji vremenski period u kojem vaše mentalno/fizičko zdravlje trpi je predug period. Sljedećih pet znakova pokazuju da je partner loš po vaše mentalno zdravlje.

  • Kontinuirano preispitivanje misli i osjećanja (mislite da možda pretjerujete ili ste previše dramatični, osjetljivi i slično). S vremena na vrijeme, sasvim je normalno preispitivati misli i osjećanja. S druge strane, to nije normalno kada to kontinuirano radite s partnerom (prijateljima ili u bilo kojoj drugoj vrsti veze). Ukoliko se to dešava veoma često, postoji velika mogućnost da druga osoba manipuliše vama i vašim emocijama.
  • Pravljenje izgovora zbog njegovog ponašanja. Ako ste ikada nalazili izgovore za nekog drugog, vrijeme je da to prestanete raditi. To može biti i prilično teška stvar, posebno ako se radi o nekome do koga vam je veoma stalo. Problem neprekidnog pronalaženja izgovora za nekog drugog je dvostruk: 1) to drugoj osobi omogućava da nastavi negativno ponašanje bez posljedica i 2) opravdavanje nekoga ne čini dobro ni vama ni toj osobi.
  • Uskraćujete sebi pravo da razmišljate/osjećate/djelujete. Ukoliko vaše pravljenje izgovora izmakne kontroli ili ako ste toliko voljni da održite vezu koja ne funkcioniše, vi sebi uskrćujete pravo da mislite, osjećate i da djelujete. To ponekad ide do te mjere da počnete razmišljati kako radite ispravnu stvar time što nekog drugog stavljate ispred sebe i svojih potreba.
  • Neriješena ljutnja, strah ili nemir prilikom interakcije. U vezi koja je bila psihički nezdrava neko vrijeme, često dolazi do pojačavanja negativnih emocija prilikom komunikacije s drugom stranom. U takvim situacijama nije stran ni osjećaj straha koji veoma teško nestaje, bez obzira na to koliko vi pokušavate da ga eliminišete. Dosljedno negativne misli i emocije škode vašem mentalnom zdravlju.
  • Stalno pokušavanje “popravljanja” veze uz veoma malo uspjeha. Veza je dvosmjerna ulica. Obje osobe moraju biti spremne na uzimanje i davanje. Kada neko nije spreman da uzvrati napor potreban da se veza održi zdravom, tada postoji malo toga što se može uraditi. Ako, uprkos vašem nastojanju da poboljšate stvari, druga strana se: 1) promijeni samo na kratko vrijeme ili 2) odbija da napravi bilo kakve promjene u ponašanju, tada je sasvim jasno da takva veza ne može i neće nikada funkcionisati. Nijedna veza ne funkcioniše pod prisilom, bilo da je to prijateljstvo, zabavljanje ili brak. Na vezi možete “raditi”, ali to je moguće jedino ako su obje strane spremne da ulože vrijeme i trud.

(minimagazin.info)