Pet znakova da pridajete previše pažnje negativnim ljudima

Jeste li se ikada našli u situaciji da danima razmišljate o kolegi sa posla koji vas užasno frustrira, iz dana u dan, svojim ponašanjem? Negativni ljudi su neizbježni u vašem životu, ali ne treba im pridavati previše značaja niti oni treba da budu oni na koje ćete trošiti energiju. Ali kako da znate mjeru? Otkrivamo pet znakova koji su krajnji alarm da ste im dali previše prostora u svom životu.

  • Često pričate o njima. Pričanje o ljudima koji su negativni ne pomaže u liječenju vaših frustracija. U suštini, samo pogoršava stanje. Što više pričate o njima, više utiču na vas i imaju mjesto u vašem životu. Svaki minut koji ste proveli govoreći o njima je pokazatelj da ste voljni trošiti vrijeme na takve ljude, čime direktno pokazujete da utiču na vas. Potrošite to vrijeme na neke produktivnije stvari.
  • Mislite o njima čak i kad nisu u blizini. Ako se uhvatite kako razmišljate o nekome ko vas nervira, onda defnitivno pridajete previše značaja toj osobi, jer što više mislite o tome, to više vremena trošite na tu osobu. Ako ste razgovarali sat vremena sa tom osobom, a proveli dva razmišljajući o tome, onda ste potrošili ukupno tri, što je apsolutno bespostrebno.
  • Ograničavaju vaš život. Ako imate izjave kao što su: “Svake godine su praznici uništeni, jer moj brat dođe” ili “Neću nikada uživati u svom poslu sve dok imam ovog šefa”, onda ograničavate svoj život zbog takvih ljudi. Svaki put kada kažete da nešto zavisi od nekoga, ko je negativna osoba, vi pokazujete da pridajete značaj osobi koja svojim ponašanjem kvari vaše raspoloženje.
  • Utiču na vaše emocije. Ako se frutrirate ili ste ljuti zbog nečijeg ponašanja, trebate prestati davati značaj takvim ljudima. To pokazuje da dozvoljavate da se utiče na vaše emocije i da vas je veoma lako iznervirati. Svako ko vam znači uspijeva upravo to – djelovati na vaša osjećanja. A ako se radi o osobi koja vas nervira, krajnje je vrijeme da to promijenite.
  • Negativno utiču na vaše ponašanje. Kada ste okruženi negativnim ljudima, često se dešava da poprimite oblike njihovog ponašanja. Ako oni lažu, varaju, kradu ili galame, možda ćete poželjeti da radite isto, jer ako ih ne možete savladati – pridružite im se. Možda ćete početi objavljivati statuse na društvenim mrežama sa zlobnim komentarima, iako inače takve stvari ne radite. Ako primijetite takve oblike pasivne agresije, krajnje je vrijeme da povučete liniju i preispitate svoje vrijednosti.
  • Kako da vratite moć u svoje ruke? Uvijek postoje načini da vratite moć i udaljite se od negativnih ljudi. Čak iako se ne možete fizički distancirati od tih osoba, možete postaviti zdrave psihičke granice, kako ne biste naštetili sebi. Pokušajte se fokusirati na produktivnije stvari u svom životu. Na ono što možete kontrolisati, svoje ponašanje, emocije i misli. Ne dozvolite da neko to radi umjesto vas.