Pet životnih poteza koji brišu brige kao gumicom

Kada razmišljamo o svom životu, neuporedivo više vremena provodimo brinući o budućnosti koja je, po svim prilikama, neizvijesna nego što se fokusiramo na trenutak u kojem se nalazimo. To je pogrešno. Donosimo par savjeta kako da se oslobodite briga i najbolje iskoristite sadašnjost.

  • Kada se uhvatite kako brinete umjesto da nešto uradite, razmislite koju to obavezu izbjegavate i odlažete. Ponekad se pravdamo da imamo previše briga i zbog toga se ne suočavamo sa svojim problemima, što je kontraproduktivno.
  • Ako i dalje ne možete da se oslobodite briga, odredite sebi vrijeme kada se njima bavite. Dajte sebi deset minuta za brige ujutro i odbijte da brinete do popodnevnih “deset minuta za brigu”. Kasnije skraćujte ovo vrijeme.
  • Postavite sebi pitanje da li je ikada došlo do neke promjene kao direktne posljedice vaše brige? Zapitajte se sljedeće: “Da li to što brinem o politici, novcu ili vremenskoj prognozi može da utiče na ta pitanja? Ako brinem da se moje dijete ne povrijedi, da li time mogu da utičem da se ne desi nesreća?”
  • Vratite se u prošlost i sastavite spisak svega o čemu ste brinuli prošle sedmice ili prošle godine. Da li je ta briga uticala na ishod problema? Otkrićete da briga, sama po sebi, ne može da pomogne u rješavanju onoga što vas muči već je ona alarm da treba da uradite nešto konstruktivno.
  • Nema svrhe da brinete o onome nad čim nemate kontrolu, kao što nema svrhe da brinete o onome nad čim imate kontrolu, jer u tom slučaju možete nešto da preduzmete. Suočite se sa tim problemom, jer ne vrijedi ako ga samo napadate mislima. Vaša uloga je da budete dovoljno mudri da možete da prepoznate gdje vaš doprinos mislima i djelima vrijedi uložiti.

(minimagazin.info)