Pet zdravih navika za sretniji i produktivniji dan na poslu

Na poslu provodimo velik dio dana, pa nema ni potrebe podsjećati na sve neželjene učinkte sejdenja jer ih je zaista previše


No, ima načina da budemo aktivniji na poslu te da ne dopustimo našem organizmu, ponajprije kičmi, da propada, piše Gameplan.

Parkirajte automobil malo dalje

Ako na posao ne idete pješke ili biciklom, neka ovo bude vaša jutarnja rutina koja će vam potaknuti cirkulaciju. Uživajte u maloj jutarnjoj šetnji tako što ćete parkirati automobil malo dalje od posla. Udahnite dodatan svjež zrak, ubrzajte puls i gledajte u daljinu što duže možete, kako biste odmarali oči. Kad se već ne možete natjerati da trčite ujutro, do posla idite brzim hodom.

Obznanite kolegama svoju namjeru

Recite svojim saradnicima i kolegama na poslu da biste voljeli biti aktivniji na poslu. Sigurno ćete naći neke koji dijele vaše mišljenje i koji će rado s vama izaći na pauzu da šetate, brzo hodate ili čak da trčite.

Promijenite perspektivu

Za početak, pokušajte organizovati sastanke izvan radnog prostora. Prošetajte sa svojim timom do nekog lijepog mjesta, kafića, restorana i održite tamo brejnstorming. Kada se dogovarate za viđanje s drugim klijentima, učinite isto. Pokušajte održati sastanak “u hodu”, ali tako da možete konstruktivno razgovarati. Također, isprobajte neko od pomagala poput trake za hodanje koja se može spojiti na kompjuter. Umjesto na stolcu, sjedite na fitness lopti. Iskoristite i druge rekvizite koji će vas natjerati da vježbate dok radite.

Ustajte

Što češće! Istraživanja pokazuju da oni koji inače stoje dok rade mogu da izgubiti i do četiri kilograma za šest mjeseci. Dakle, što češće možete ustati, to bolje! Nažalost, u ovome prednjače pušači, ali čak i ako ne pušite, izađite svakih sat vremena i obiđite krug oko zgrade.

Idite stepenicama

Zaboravite na lift od trenutka kada prijeđete kućni prag! Gdje god možete, idite pješke i hodajte po stepenicama. Ubrzajte metabolizam i zategnite noge. Stepenice su najbolje sredstvo da ojačate kondiciju.