PET ZDRAVIH NAMIRNICA KOJE NE SMIJETE PRESKOČITI OVE JESENI

Ako želite uživati u jesenskim plodovima, a istovremeno se zdravo hraniti, sljedećih pet namirnica trebale bi biti vaš prvi izbor!

Tikva

Ovo narandžasto povrće bogato je vlaknima koja su jako bitna kako bi vaš probavni sistem ostao zdrav. Tikve su također krcate beta-karotenom kojeg vaše tijelo pretvara u vitamin A, a koji se zatim brine za vaš vid i imunološki sistem.

Ne zaboravite ni na sjemenke koje su bogate fitosterolom – on prirodno snižava razinu lošeg kolesterola u vašem organizmu. Sjemenke tikve također pomažu u izlučivanju serotonina, hormona zbog kojeg se osjećamo dobro.

Prokulice

Ako su vas roditelji ikada tjerali da jedete ove male zelene kuglice, radili su to s dobrom namjerom. Prokulice su vrlo dobar izvor željeza, koje je potrebno za prijenos kisika kroz vaše tijelo. Također, prokulice sadrže i pristojnu količinu folata, vlakana te vitamina C i K.

Šipak

Ovi maleni crveni dragulji vrlo su bogati antioksidansima, koji smanjuju upalne procese probavnog sistema te sprječavaju razna oboljenja. Šipak je također bogat i vlaknima te je dobar izvor vitamina B, C i K.

Cvekla

Svoju prepoznatljivu boju cvekla dobiva od betalaina, koji joj daje i protuupalna svojstva te djeluje kao antioksidans. Cvekla je bogata i folatima, vitaminom C te magnezijem, a zbog udjela vode od čak 90 % također je odlična namirnica za mršavljenje.

Kruške

Kruške su bogate topivim vlaknima koja smanjuju nivo lošeg kolesterola. Također, sadrže dovoljne količine vitamina C (koji pomaže u apsorpciji željeza) i bakra (koji ubrzava središnji živčani sistem).