Pet vrsta sjemenki koje bi svi trebali jesti

Sjemenke su pune antioksidanata i esencijalnih hranjivih materija te bi zbog toga trebale biti zastupljene u svakodnevnoj ishrani. Osim što ih možete kupiti na svakom ćošku, možete isprobati i neke od recepata u kojima su one jedan od glavnih sastojaka.

Sjemenke lana

Konzumiranje sjemenki lana je lagan način da tokom svakog obroka dobijete neophodnu količinu omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidanata. Takođe, poznato je da sjemenke lana pomažu kod snižavanja krvnog pritiska i holesterola te regulisanja probave, a neke studije ukazuju i na to da mogu spriječiti i pojavu raka dojke.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su bogate biljnim sterolima i fitohemikalijama koje pomažu kod visokog nivoa holesterola, a dobar su izvor proteina, vlakana, kalijuma i magnezijuma.

Sjemenke susama

Sjemenke susama su odličan izvor kalcijuma (20 grama sjemenki sadrži 90 mg kalcijuma), a bogate su i drugim mineralima kao što su magnezijum i bakar. Ne morate ih konzumirati jedino kao prilog raznim pecivima .

Chia sjemenke

Dvadeset grama chia sjemenki sadrži šest grama vlakana, dva grama proteina, 90 mg kalcijuma i 2.5 grama omega-3 masnih kiselina. Možete ih pronaći u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Sjemenke suncokreta

Sjemenke suncokreta su bogate vitaminom E, manganom i vitaminom E1. Vjerujemo da često, kao i mi, uživate u ovim sjemenkama.
(minimagazin.info)