Pet tajni za bolju koncentraciju

Imate problem sa koncentrisanjem? Nikako da završite neke važne stvari? Nije problem, evo 5 ključnih tajni za bolju koncentraciju. Samo pratite, ako uopšte imate koncentraciju da pročitate do kraja.


5. Odstranite smetnje

Svi znamo kako to ide. Trebalo bi da pročitate neke važne stvari ali onda prvo provjerite Facebook, pa poslušate malo muzike, pa pogledajte poruke. Ali potrebno je da uklonite sve stvari koje vam otežavaju koncentrisanje. Ugasite sve strane koje vam privlače pažnju, ma ugasite cijeli internet. Ako ne možete da uklonite baš sve što vas ometa, uklonite sve što možete. Ipak, dokazano je da određena količina buke može da bude sasvim ok za koncentraciju. Zato pustite tihu instrumentalnu muziku ili čak idite u kafić. Ali bez društva i bez provjeravanja telefona.

4. Obratite pažnju na pažnju

Ovo je vrlo važno. Razmišljajte o tome šta je to što vam odvraća pažnju i onda povratite nazad vaše misli. Svaki put kada vam se desi da vam misli odlutaju, upotrijebite ovu tehniku i povratite pažnju.

3. Ali ne ljuti se

Ali ne ljuti se zato što su ti misli odlutale! Budi sretan što si to shvatio i vratio se u stvarnost. Ovo je vrlo važno i pomoćiće vam da recimo brže i bolje učite. Dakle, ne bi trebalo da ste bijesni ili razočarani što su vam misli odlutale, već to doživite kao trenutak opuštanja i onda lijepo nastavite sa radom. Glavna stvar kod koncetracije je ponavljanje. Zato neka vam svaki ciklus bude prijatan a ne pun stresa. A pošto je sve prijatno ponavljanjem ćete vremenom postići da možete satima da radite bez smetnji.

2. Okružite se pravim ljudima

To bar nije teško. Samo skoknite do biblioteke. Kada ste okruženi fokusiranim ljudima koji mirno završavaju neke važne stvari i vama će to biti mnogo lakše. Uticaj okoline je mnogo veći na vas nego što možete da pretpostavite.

1. A kada se umorite

Onda radite nešto drugo. Ako ste se umorili od rada ili učenja idite da vozite bicikl, kuhajte ili radite nešto sasvim treće. I da, kada osjetite da ste se umorili, prekinite. Važno je i da pravite pauze. Za mentalno odmaranje odlična je fizička aktivnost. I naravno, zapamtite da se upornost uvijek isplati.