Pet stvari koje svakodnevno radite, a koje uništavaju vaš životni potencijal

Jedna od najvažnijih stvari koju vjerovatno ne primjećujete jeste da najmanje odluke koje svakodnevno donosite imaju tendenciju da imaju najveće posljedice na cjelokupno stanje vašeg bića. Međutim, ponekad nezdrave navike postanu rutinski posao da zaboravljate da odvojite trenutak i razmislite o vrijednostima koje te odluke imaju na vašu budućnost pa čak i na svakodnevni život.

Od sledećih pet odluka trebali biste se suzdržavati, jer ćete korist vidjeti odmah, kako u vašem stavu prema životu tako i u vašem sveukupnom blagostanju.

 

  • Pretjerano korištenje društvenih medija. Jedna od prvih stvari koju radite ujutro jeste da provjeravate šta je ko objavio putem društvenih medija. Neko koga se jedva sjećate objavio je zaruke i veoma brzo ćete se naći u situaciji da gledate slike te osobe, iako vam ona ne znači nešto posebno u životu te ćete se početi pitati zbog čega ste vi još uvijek sami. Umjesto toga, nakon što ustanete, uradite par vježbi istezanja koje će vam pomoći da smanjite napetost u mišićima i povećate nivo energije. Jedite proteine pola sata nakon buđenja, jer to pomaže da ubrzate metabolizam kao i sam proces održavanja vitke linije. Promjena jutarnje rutine može transformisati vaš cjelokupni dan.
  • Briga oko ničega. Prestanite osjećati stalnu potrebu da se brinete kako će se sve savršeno uklopiti u životu. Dozvolite događajima, promjenama i novim iskustvima da vas oblikuju, bez pretjerane zabrinutosti oko budućnosti. Imajte na umu da se ponekad dešavaju stvari koje su u potpunosti izvan vaše kontrole i na koje ne možete uticati. Događaji u životu javljaju se u procesima i iako će biti teških trenutaka znajte da će se oni i završiti. Sve će biti u redu.
  • Ravnodušnost. Izađite u svijet i isprobajte nešto što nikada ranije niste radili, kao što su (primjera radi) joga, planinarenje ili kurs plesa. Ti mali, novi izbori koje napravite ne samo da oblikuju perspektivu života i njegova različita značenja već će vam pomoći i da otkrijete nova interesovanja i strasti.
  • Prepuštanje iskušenjima. Bez obzira da li je to eliminisanje pet suvišnih kilograma, štednja za nove cipele ili briljiranje na ispitu, ljudi se svakodnevno fokusiraju na ostvarivanje ciljeva. Odmah nakon postavljanja zadatih ciljeva čini se kako se pred vama pojavljuju prepreke i granice koje vas sprečavaju da ostvarite ono što zaista želite. Beskrajne smetnje i iskušenja sprečavaju vas da se pridržavate puta ka ostvarenju zadanih ciljeva. Identifikujte ih i pobijedite ih! Na svaki dan gledajte kao na izazov i čestitajte sebi svakog dana kada budete jedan korak bliže zadanom cilju. Ako zalutate na tom putu, vratite se nazad. Nemojte dozvoliti da se zbog jednog lošeg dana osjećate nesposobno ili manje vrijedno.
  • Ostvarivanje tuđih snova umjesto sopstvenih. Ako postoji bilo koji aspekt vašeg života kojim niste zadovoljni, potrebno je da preduzmete korake kako biste to promijenili, a ne da ostanete u stanju mirovanja. Promjene su neminovne. Uradite nešto po tom pitanju. Borite se za ono što zaslužujete, jer vam niko neće dati ništa dok to sami ne ostvarite.

(minimagazin.info)