PET STVARI KOJE NISTE ZNALI O ZLATU

Zlato je fasciniralo umjetnike, pisce, muzičare, ali i ‘obične’ ljude od samih početaka civilizacije.

Ovaj blještavi predmet želja skriva tajne koje mnogi ne poznaju – prenosi portal 24 sata. Stoga donosimo pet stvari koje vjerojatno niste znali o zlatu…

  • Svaka kubična milja mora sadrži 25 tona zlata. To znači da postoji oko deset milijardi tona zlata u oceanima. Međutim, zasad nije poznat način putem kojeg bi se to zlato moglo ekonomski eksploatirati, stoga smo „osuđeni“ na sve oskudnije kopnene zalihe rudnika.
  • Bijelo zlato osmišljeno je kao alternativa za nakit od platine. U vremenu kada je platina bila značajno skuplja od zlata, prstenje od bijelog zlata pojavilo se kao atraktivna, a istovremeno povoljna varijanta modernog nakita. Veću popularnost bijelo zlato doživljava u posljednja dva desetljeća, a iako mu je zbog potražnje cijena često veća od one njegove „žute braće“, ukupna količina zlata koja se koristi u nakitu sasvim je jednaka. Drugim riječima: 18 karatno zlato ima jednak udio čistog zlata (75 posto), neovisno o boji prstena. Vodite računa o tome kada budete kupovali zlatni nakit, ali i kod posjete otkupu zlata – gram bijelog i žutog zlata jednako vrijedi, ali oba najviše vrijede u poslovnicama Auro Domusa.
  • Više se željeza obradi u jednom satu, nego što je zlata obrađeno u cijeloj povijesti. To je podatak koji vrlo zorno svjedoči o činjenici da je zlato izrazito rijedak element u prirodi, ali i u industriji.
  • Svo zlato na svijetu stalo bi u kocku bridova 6 metara. Takva kocka težila bi svega jednu desetinu ukupne mase poznatog „šiljastog“ spomenika Washington Monument.
  • Otkup zlata u Auro Domusu građanima je donio više od milijardu i pol kuna u gotovini. Profesionalni pristup otkupu zlata koji je prije gotovo sedam godina uvela tvrtka Auro Domus donio je građanima oko milijardu i pol kuna isplata u „kešu“, a 2016. godine prosječna je isplata bila veća od 1.000 kuna, često se penjući i do nekoliko desetaka tisuća kuna, a rekordna isplata iznosila je više od milijun kuna! Više informacija o otkupu zlata doznajte na stranicama tvrtke Auro Domus, a svoj kućni budžet brzo i jednostavno možete uvećati u jednoj od njihovih poslovnica.