Pet sobnih biljaka su odlična zaštita od zagađenja vazduha u kući: UNIŠTAVAJU TOKSINE I ISPUŠTAJU KISEONIK

Jasno je da zagađenje vazduha ima negativan uticaj na zdravlje, te da je dobro da u domu imate što više biljaka. Biljke ispuštaju kiseonik i prečišćuju vazduh, te time poboljšavaju njegov. Evo kojih 5 sobnih biljaka mogu da pomognu da dobijete čistiji vazduh u zatvorenom prostoru i smanjite uticaj zagađenja:

Aloe vera
Jednostavna za uzgoj, sočna biljka aloe vera ima brojne prednosti po zdravlje i ljepotu. Biljka koja voli sunce zahtijeva mnogo sunčeve svetlosti i malo vode. Takođe, za sadnju vam nije potreban veliki prostor ili saksija. Mala saksija napunjena zemljom biće dovoljna. Držite aloju pored prozora i iskoristite njene prednosti. Doprinosi kvalitetu vazduha upijajući formaldehid i višak ugljen – dioksida. Formaldehid je gasovito jedinjenje koje se mahom nalazi u laminatu, namještaju napravljenom od iverice i u izolacionim materijalima. Pored formaldehida upija i još jedan toksin, benzen, koji je našao svoju primjenu u farbama, plastici, gumi.

Zeleni ljiljan (pauk biljka)
Ova predivna biljka brzo raste i širi se, a savršena je u borbi protiv ugljen monoksida, formaldehida, benzena koji dolazi iz deterdženata, boja, voska za namještaj, razređivača i drugih stvari. ošto hlorofitum ima debelo mesnato korijenje i zahtijeva dosta vode, treba stalno održavati ravnomjernu vlagu u zemlji. Ne škodi mu ni neredovno zalivanje, jer korijenje ima sposobnost skladištenja vode i hrane. Ne zahtijeva direktnu sunčevu svjetlost, ali je važno i da je ne držite u previše tamnoj prostoriji.

Sanseverija (biljka zmija)
Uopšte nije zahtjevna, a poznata je i po nazivu “svekrvin jezik”. Izuzetno je korisna za čišćenje vazduha u domu, jer filtrira formaldehide, trihloretilene, ksilene, toluene i benzen iz vazduha.Jedna od njenih najvećih prednosti jeste što “biljka zmija” apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik noću

Bambus palma
Bambusova palma je jedna od najboljih biljaka za filtriranje vazduha, uklanjanje formaldehida, trihloretilena, ksilena i toluena. Uz to, biljka čini lijepu sobnu biljku, koju treba držati blizu noćnog ormarića. Najbolja stvar u vezi sa ovom biljkom je to što joj nije potrebna voda redovno. NASA je ističe kao jednu od važnijih biljaka za kvalitetan i dobar vazduh u zatvorenom prostoru.

Dracena
Ova biljka je savršen spoj lijepog i korisnog, jer dom i kancelariju osvježava svojim zelenim i dekorativnim listovima, a idealna je u borbi sa zagađivačima koji dolaze od boja, deterdženta, lakova i ulja. Biljka ne zahtijeva direktnu sunčevu svjetlost, a uz malo njege brzo se razvija i raste.