Pet psiholoških prečica do boljeg raspoloženja

Osjećaš li se loše, umorno, bezvoljno i nikako ne možeš van tog začaranog kruga? Probaj ovih 5 trikova stručnog tima psihologa portala Psychology Today kako bi se oporavila od lošeg raspoloženja.


S vremena na vrijeme, svima nam se dogode određene stvari koje nas ‘bace’ u loše raspoloženje. Od loših vijesti na poslu, otkazivanja planova, malih svađa i slično.

Posloži li ih se više odjednom ili te samo ta jedna stvar izbaci iz takta, probaj ove trikove kako bi se vratila natrag na put dobrog raspoloženja.

Prihvati da prijatelj i kolege mogu napraviti pogreške
U našoj se zapadnjačkoj kulturi greške pokušavaju što više eliminisati i optimizirati, što je vrlo pohvalno, ali kad se dogodi neka manja pogreška, posljedice mogu sve izbaciti iz takta. Želimo uvijek da nama drugi oproste kada mi napravimo nešto krivo, a upravo zato bi trebali prihvaćati i one pogreške koje naprave naši prijatelji ili neko iz radnog okruženja.

Ovo će ti pogotovo pomoći kod problema u komunikaciji, loše sreće i nekih promašaja kod klijenata.

Pomozi drugima s ekstra dozom ljubaznosti
Suprotna reakcija jest ona koja je sasvim suprotna tvom raspoloženju. U situaciji u kojoj si fokusirana na sebe i patiš zbog nečega, probaj napraviti nešto spontano i dobronamjerno, poput puštanja nekoga ispred sebe u redu u trgovini.

Probaj biti više ‘čovječna’ u komunikaciji s drugima i razumjeti što drugi osjećaju, izađi iz svojih osjećaja i osobina, postani spontana u svakodnevnom ponašanju.

Nagradi se
Uzmeš li vremena za raditi nešto što obično ne radiš se također smatra nagradom. Daj si pet minuta kako bi napravila nešto samo za sebe. Ili se nagradi nečim s čim nisi već zadnja tri mjeseca.

Provjeri da ne dodaješ još više patnje na trenutnu bol
Kad se nešto dogodi što te ‘spusti’, ponekad pretjeranim razmišljanjem dodatno pojačaš tu bol. Dobro provjeri samu sebe i svoje misli, sagledaj realnu situaciju i pitaj se je li taj scenarij koji ti je trenutno u glavi sasvim tačan i nije li možda produkt mentalnog samokažnjavanja zbog nečega što uopšte nije bilo tako strašno.

Napravi nešto što planiraš već dugo vremena
Stoji li nešto na listi već mjesecima što moraš obaviti, napravi to sada! To je vrlo učinkovit i brz način da si popraviš raspoloženje. Izaberi nešto što možeš već sada riješiti i prekriži to. To će ti dati osjećaj kontrole i samo-učinkovitosti. Pobrini se samo da je to uistinu zadatak koji možeš riješiti.

Tokom života, tvoja osobnost se mijenja i više nego što misliš.