Pet psihičkih blokada koje vam upropaštavaju seksualni život

Istraživanja pokazuju da postoji pet psihičkih blokada koje obeshrabruju žene da iskažu svoje želje, kada je u pitanju seksualni život. Sposobnost otvorenog razgovaranja sa partnerom oko toga šta vam pričinjava zadovoljstvo i užitak (a šta ne) nevjerovatno je osnažujuće i oslobađajuće, a na kraju dovodi do dublje i značajnije intimnosti.

  • Bojite se osuda. Ovaj strah ograničava žene skoro više od bilo čega drugog. Nervoza se povećava zbog nepoznavanja načina na koji drugi ljudi misle o seksu pa zbog toga veoma često i dolazi do pretpostavke da s vama nešto “nije u redu”. Kada se osuđujete, zabrinuti ste da će i vaš partner misliti isto. Rezultat: filtrirate sve svoje želje i na kraju obično odlučujete da one nisu zavrijedile da ih izgovorite glasno.
  • Nesigurni ste. Kada je riječ o seksualnosti, nesigurnost može biti ogroman izvor bola. Možda se bojite da partner neće biti zadovoljan zbog vaših zahtjeva. Ili možda mislite da ne zaslužujete ono što želite. Možda se bojite da ne možete ispuniti ono što partner priželjkuje. Možete se čak i ubijediti da će se on udaljiti zbog toga. To se dešava veoma često; sve veći broj žena ne želi da izgubi partnera, a zabrinute su da nisu na istim talasnim dužinama (seksualno) s njim.
  • Niste zaista sigurni šta želite. Prilično velik broj žena nesiguran je oko toga šta su im seksualne “opcije” i fantazije. Ovdje je problem sledeće vrste: ako ne pričate o vašim željama, ostajete zaglavljeni u stalnom stanju seksualne konfuzije i nezadovoljstva. Poenta je da istražite mogućnosti. Ako ne uložite trud da otkrijete i prihvatite svoje želje, to će uticati na ono što dijelite s partnerom.
  • Imate strah od odbijanja. Jedan od najčešćih razloga zbog kojeg dolazi do izbjegavanja izražavanja želja je strah od riječi “Ne”, jer ta riječ (kod prilično velikog broja žena) predstavlja odbijanje. Svoj strah možda čak prenosite na partnera, jer pretpostavljate da će vaša povratna informacija ili “uputstvo” nekako povrijediti njegova osjećanja.
  • Radite ono što mislite da treba. Kao društvo, imamo ograničen način gledanja na seks i seksualno zadovoljstvo. Takav način poznat je i pod nazivom “muški model seksa”. Znate, ideja da je odnos glavni događaj – bez obzira na činjenicu da je predigra ono što ženu obično uzbuđuje – i da se seks završava kada muškarac ejakulira. Međutim, to je sasvim pogrešno. U ovoj “igri” oba “igrača” trebala bi podjednako uživati i upravo to je cilj kojem trebate stremiti i koji trebate postići. Oboje. Svaki put.