Pet pravila za trajni gubitak kilograma

Najčešće se poseže za rigoroznim dijetama, međutim nakon gubitka kojeg kilograma i vraćanja na stari način prehrane, takve dijete postaju nuspješne

Gubitak kilograma mnogima je neostvarena želja, zbog toga što se ne fokusiraju da budu zdraviji i sretniji, već se opteret izgledom i brje svaku kaloriju koju unesu u organizam. Najčešće se poseže za rigoroznim dijetama, međutim nakon gubitka kojeg kilograma i vraćanja na stari način prehrane, takve dijete postaju nuspješne. Zbog toga donosimo nekoliko pravila, a ako ih se budete pridržavali, sigurno ćete biti zdraviji, ljepše ćete izgledati, bit ćete samouvjereniji, a i skinut ćete koji kilogram viška.

1. Ne idite na dijetu, već mijenjajte način prehrane

Razmišljanje o dijeti kao nečemu kroz što morate patiti na kratak period je proces koji ne djeluje, tvrdi psihologica Deborah Beck Busis, autorica knjige “The Diet Trap Solution“. Kako biste skinuli kilograme i održali željenu figuru morate unijeti trajne promjene u prehrani. Povremeno je dozvoljeno ugađanje s kaloričnom hranom, no ako smanjite kalorijski unos samo na kratak period, povratit ćete sve kilograme nakon što počnete jesti po uobičajenim pravilima.

Stručnjaci preporučuju da ćete najbolje rezultate postići ako unaprijed isplanirate određene stvari na jelovniku s kojim ćete “varati“ jednom ili dvaput u sedmici. Primjerice, da se ograničite samo na jednu krišku pizze kad jedete ovu kaloričnu hranu, ili da odredite maksimalni broj pića koji možete popiti u jednoj sedmici.

2. Vježbajte na pravi način

Vježbanje sagorijeva kalorije i masnoće te potiče rad metabolizma. Oni koji žele izgubiti kilograme vježbanjem često rade istu grešku, odnosno ne paze na omjer unesenih kalorija i onih koje izgube vježbanjem.

Naše je tijelo biološki programirano da zadržava kilograme, tvrdi profesor Loius Aronne, direktor centra Comprehensive Weight Control pri Weill Cornell Medicineu. Drugim riječima kada počnemo vježbati naše tijelo osjeća manjak energije i pojačava znakove gladi. Ako ne pripazite, nakon vježbanja mogli biste pojesti sve kalorije (i više) od onih koje ste izgubili.

Kardio trening je važan, no ako želite postići prave rezultate uključite intervalski trening i trening snage. Oni potiču rad metabolizma i sagorijevanje kalorija. Stručnjaci preporučuju da svaki tjedan odradite dva do tri treninga snage, te da se isto kombinira s tri do pet kardio treninga koji sagorijevaju 250 do 400 kalorija.

3. Ne reagirajte na prvi osjećaj gladi

Neke osobe nailaze na teškoće kod mršavljenja jer im glad izaziva tjeskobu. Pojedinci se osjećaju loše kad ih pogodi osjećaj gladi pa na dohvat ruke uvijek imaju grickalice, a drugi jedu kad su pod stresom ili kad im je dosadno. Iako nije poželjno da pustite da vas uhvati snažna glad jer u tim situacijama smo skloni prejedanju, ne bismo trebali reagirati niti na prve signale. Idealno bi bilo odgađanje jela sve dok ne osjećamo kruljenje u želucu i dok vam ne postane teško koncentrirati se,tvrdi nutricionist Brooke Alpert, kooator knjige “The Sugar Detox“.

4. Imajte na umu da sve kalorije nisu iste

Metodologija mršanja je prilično jasna – ako želite smanjiti kilograme u organizam morate unijeti manje kalorija. No nije sva hrana jednaka bez obzira na identični broj kalorija. Procesirana hrana je bogata zasićenim mastima, rafiniranim škrobom i šećerima, izaziva upale te ometa mozak u primanju signala da ste siti, tvrdi dr. Aronne. Zbog toga jedemo više nego što nam je stvarno potrebno.

Zamijenite nezdrave grickalice za cjelovitu hranu koja nije industrijski procesirana poput povrća, nemasnih izvora bjelančevina te zdravih masnoća. Nakon nekoliko tjedana tijelo će vam početi primati prave signale, te ćete primijetiti da ste manje gladni. Ne bi bilo loše niti zapisivati što ste pojeli svakoga dana, jer ćete na taj način biti dodatno motivirani za ostvarivanje svojeg cilja o idealnoj težini.

5. Slijedite važno prehrambeno trojstvo

Bjelančevine zasićuju, grade mišiće i pokreću metabolizam. Ljudi koji se trude smršati trebali bi jesti duplo više od preporučene dnevne doze proteina (0,8 grama za svaki kilogram težine) jer su istraživanja pokazala da na taj način gube više pohranjene masnoće. Dobri izvori bjelančevina su meso, riba, jaja, grahorice, tofu i mliječni proizvodi poput jogurta.

Teško se prejesti ako jedete mnogo povrća, tvrdi nutricionistica Caroline Apovian i autorica knjige “The Age-Defying Diet”. Primjerice, pola kilograma brokule je količinski puno hrane, ali sadrži tek 90-tak kalorija. S druge strane trebali bi ograničiti unos voća. Iako voćke imaju mnogo zdravih prehrambenih vlakana, sadrže i dosta šećera koji debljaju.

Važno prehrambeno trojstvo zaključuju masnoće biljnog porijekla poput maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova. Ne samo da su masnoće važne za organizam, već će i manjak ovih nutrijenta izazvati razdražljivost. Cilj je uključiti bjelančevine, izvore vlakana i masnoća biljnog porijekla u svaki obrok, prenosi Zadovoljna.hr.

Kad vas uhvati glad poslužite se sljedećom metodom. Zapitajte se jeste li uistinu gladni? Ako niste sigurni, isprobajte test s jabukom. Osobama koje su gladne, jabuka će se činiti vrlo primamljivim izborom. Ako ne želite jesti jabuku, u pitanju je nešto drugo. Dosadu radije “izliječite“ šetnjom po prirodi, vježbanjem u teretani ili sličnom fizičkom aktivnosti.