Pet neobičnih načina da vam kosa brže poraste

Ako se i vama čini da vam je kosa uvijek iste dužine koliko god je puštale i od frizera tražile uvijek istih pet centimetara manje, pročitate 5 savjeta za brži rast kose.

 

Obratite pažnju na ishranu

Namirnice koje unosimo u organizam, minerali i vitamini od velike su važnosti kako za sam izgled, tako i za rast kose. Neophodno je da unosite određenu količinu vitamina B, gvožđa, cinka i proteina.

Za dodatni efekat u bolje snabdjevenim apotekama potražite tablete hlorofila, na prirodnoj bazi naravno. Ukoliko vam ishrana nije dovoljno izbalanisrana sa gore navedenim vitaminima i mineralima, savjetujete se sa svojim ljekarom da vam preporuči neke od vitaminskih kompleksda koji mogu da se kupe u apoteci, a koji će i pored benefita za vašu kosu, imati blagotvoran uticaj i na čitav organizam.

Ne gušite svoje folikule

Prljavština, znoj, ali i proizvodi poput ulja za kosu (koje možda stavljate kao dodatnu negu za sklap i korijen, prije samog pranja kose) lak i šamponi za suho pranje kose, oni su neprijatelji broj jedan vaših folikula, oni ih guše i ne daju temenu da diše, a vlasima da rastu.

Piling skalpa

Nama ovo zvuči sasvim logično. Ako praktikujemo piling kože tijela ne bi li joj tako pomogli da se riješi suvišnih nečistoća koja zapušavaju pore i koži ne daju da diše, zašto onda isto to ne bismo činili za kožu naše glave? Piling za skalap, kao i detoks šampone koji će osloboditi korijen kose svega onoga što je guši i to bukvalno u samoj srži problema, naći ćete u bolje snabdevenim frizerskim salonima, takođe mogu se naručiti i putem interneta.


Kofein je vaš saveznik

Njemački tim istraživača sa Lübeck univerziteta utvrdio je da kofein pomaže korenu kose tako što blokira DHT (dihidrotestosteron), hormon odgovoran za oštećenja folikula, te ubrzava rast kose za čak 25 odsto. Nažalost, deltvornost kofeina ne možete postići pijući izdašne količine kafe, ali zato su to proizvodi za negu kose koji i u sebi sadrže kofein.

Zato sljedeći put obratite pažnju na spisak sastojaka šampona i regeneratora koji planirate da kupite.

Masaža skalpa

Masaža stimuliše cirkulaciju krvi i pomaže boljem funkcionisanju sićušnih krvih sudova koji hrane folikulu dlake. Nježno povlače kose i ritmička masaža temena tokom redovnog pranja kose pomoći će vašim vlasima, a ujedno će uticati i na smanjenje stresa.