PET NAMIRNICA KOJE BI ŽENE TREBALE KONZUMIRATI ČEŠĆE!

Ženama svih uzrasta su potrebne namirnice sa visokim hranjivim vrijednostima, a posebno one koje sadrže željezo, kalcijum, magnezijum, vitamin K, vitamin B9 (folna kiselina), vitamin D te omega-3 masne kiseline.
Najbolje od svega je to što se ove namirnice mogu pronaći u svim radnjama, bez obzira na kojem kraju svijeta živite, a za njihovo spremanje vam je potrebno petnaestak minuta.

 

Brokula

Brokula je bez premca među svim namirnicama kada je u pitanju zaštita od raka. Njeni snažni fitonutrijenti ne samo da pomažu da se kancerogen neutrališe već i stimulišu enzime za detoksikaciju koji pomažu organizmu da se očisti od “tvari” koje izazivaju rak i drugih toksina. Takođe, ona sadrži indol-3-karbinol, jedinjenje koje smanjuje rizik od nastanka raka dojke i grlića materice te pomaže spriječiti širenje postojećeg raka.

Štaviše, brokula je superiorni izvor folne kiseline, vitamina B kompleksa potrebnog za stvaranje i zaštitu DNK, stvaranje nove krvi i ćelija te sintezu proteina. Ipak, postoje i posebni razlozi zašto je ova hranjiva materija posebno bitna za žene. Prvo, folna kiselina je veoma važna za trudnice – zahvaljujući njoj, omogućuje se pravilan razvoj nervnog sistema fetusa. Drugo, studije pokazuju da su žene podložnije depresiji od muškaraca, a upravo se nedostatak folne kiseline u organizmu povezuje sa pojavom ovog stanja.

Dodatna prednost: Kao prirodni diuretik, brokula pomaže smanjiti nadimanje i zadržavanje vode u organizmu koji se povezuju sa predmenstrualnim sindromom.

I na kraju, brokula je odličan izvor vlakana i vitamina C, K i A, kao i mangana, triptofana, kalijuma, vitamina B kompleksa, fosfora, magnezijuma te proteina. U njoj se mogu naći i cink, kalcijum, željezo i vitamin E.

 

Crveni luk

Luk ima ljekovita svojstva: on ima antiupalno i antibakterijsko dejstvo te prirodno razrjeđuje krv. Bogat je hromom, vitaminom C i vlaknima, a dobar je izvor i mangana, vitamina B6, triptofana, folne kiseline i kalijuma.

Ovo povrće pomaže u borbi protiv raka, atritisa i osteoporoze, a takođe je i dobro u borbi protiv infekcija, prehlada, groznice i astme. Osim toga, luk sprečava zatvor, poboljšava cirkulaciju krvi i gastrointestinalno zdravlje, dobro utiče na srce, a smatra se i da pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i triglicerida.

Luk je posebno zdrav za žene, jer su one četiri puta više podložnije osteoporozi od muškaraca. Taj rizik je još veći tokom i poslije menopauze. Osim toga, luk ima, kao i brokula, antikancerogena svojstva: istraživanja pokazuju da ishrana bogata lukom smanjuje rizik od raka dojke za 25% te raka jajnika i do nevjerovatnih 73%.

 

Zeleno lisnato povrće

Zaleno lisnato povrće (u narodu poznato i pod nazivom zeleniš) poput kelja, špinata, potočarke, kupusa, raštike i rukole, sadrži slične hranjive materije: vitamini K, A i C, kalcijum, kalijum, beta – karoten, mangan, folna kiselina, magnezijum, željezo te vlakna. Istraživanja pokazuju da su žene, čija je ishrana bogata zelenim lisnatim povrćem, manje izložene riziku od razvijanja raka jajnika.

Kelj je bogat izvor kempferola koji se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti. On se još može naći u čaju, prokelju i brokuli. Špinat je izuzetno bogat gvožđem koje štiti naš imunološki sistem te pomaže organizmu da “proizvede” energiju. Posebno se preporučuje trudnicama i tokom menstrualnog perioda. Jeste li znali da je nedostatak željeza jedan od glavnih nedostataka hranjivih materija kod žena? On može uzrokovati anemiju i nizak nivo energije usljed smanjenja kiseonika koji se dostavlja ćelijama. Željezo možete pronaći i u drugom zelenom lisnatom povrću, kao što su blitva i zelena salata.

Da ne dužimo, da biste bili sigurni da u organizam unosite dovoljno minerala i vitamina, savjetujemo da u što većem obimu konzumirate zeleno lisnato povrće. Sad mu je već i sezona te sve što trebate uraditi je da se prošetate do pijace ili bašte.

 

Pasulj

Bez obzira koju vrstu odaberete, pasulj je pun hranjivih materija. Bogat je izvor folne kiseline, vlakana, triptofana, proteina, željeza, magnezijuma i kalijuma, a povezuje se sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2, visokog pritiska i raka dojke. Pasulj je jedna od najboljih namirnica po izvoru vlakana – u samo 30 grama se nalazi oko 15 grama vlakana. Vlakna su dobra, jer regulišu probavu, smanjuju loš holesterol (LDL), pomažu u regulisanju tjelesne težine te imaju preventivni efekat na dijabetes i oboljenja srca. Kod žena se, za vrijeme i poslije menopauze, drastično povećava rizik od srčanih oboljenja.

Kalijum je veoma značajan za zdravlje svih vrsta ćelija u organizmu, a naći ćete ga u većim količinama upravo u pasulju. On, takođe, ima veoma bitnu ulogu za jačinu kostiju, pravilno funkcionisanje mišića te normalno funkcionisanje nervnog sistema. Takođe, studije pokazuju da žene koje redovno unose kalijum u organizam imaju 65% manje šansi da “dobiju” pijesak i kamenac u bubregu i žučnoj kesici.

 

Losos

Kralj svih riba! Losos je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, vitamina D, željeza i proteina. On je jedna od rijetkih “namirnica” prirodno bogatih vitaminom D koji je potreban da bi se apsorbovao i održao odgovarajući nivo kalcijuma u krvi te pomogao normalan rast i razvoj kostiju. Zbog svojih osobina, vitamin D se smatra veoma važnim faktorom u sprečavanju nastanka i razvoja osteoporoze.

Zdravstvene prednosti vitamina D se ne odnose samo na koštanu masu – stručnjaci širom svijeta tek sada raspoznaju njegovu pravu vrijednost. Nedostatak ovog vitamina u organizmu može uzrokovati pojavu multiple skleroze i depresije, dva “stanja” kojima su žene podložnije od muškaraca. Takođe, nedostatak vitamina D se povezuje sa gojaznošću i povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Naš organizam ne proizvodi esencijalne masne kiseline te ih je upravo iz tog razloga potrebno nadoknaditi ishranom. Losos je iznimno bogat omega-3 masnim kiselinama koje naš organizam čuvaju od upala, smanjuju rizik od moždanog udara, snižavaju lipide u krvi, podižu nivo “dobrog” holesterola (HDL), snižavaju krvni pritisak te pomažu u sprečavanju oboljenja srca. Ostale prednosti ovih masnih kiselina se ogledaju u tome što one smanjuju i rizik od raka dojke te poboljšavaju moždane funkcije.

(minimagazin.info)