Pet načina kako prepoznati lažno eterično ulje

Eterična ulja su saveznici u borbi protiv brojnih zdravstvenih tegoba, uz pravilnu primjenu povoljno djeluju na simptome prehlade, na opuštanje mišića, smanjenju mučnina, ublažavanje napetosti. Ali njihovo djelovanje umanjuju loše kopije, tj. sadržaji koji nas umjetnim bojama i mirisima lako mogu zavarati. 

Prepoznavanje pravog eteričnog ulja koje je sto posto čisto bez umjetnih bojila i mirisa postala je prava lutrija. Naime gotovo da nema trgovine bez police sa sitnim bočicama primamljivih mirisa povoljnih cijena što definitivno nije garancija prave kvalitete.

Naime često se događa da proizvođači u namjeri velikih zarada male količine pravog ulja miješaju s s jeftinijim vrstama običnih ulja, još gora zamka je dodavanje umjetnih mirisa i bojila u primjerice ulje od oraha i badema i prodaja pod lažnom etiketom.

Kako bi izbjegli podvale donosimo pravila uz koja ćete lakše prepoznati razlikovati lažna od pravih kvalitetnih eteričnih ulja.

1. Deklaracija, etiketa na poleđini bočice mora sadržavati podatke o načinu uzgoja, načinu dobivanja, zemlji uzgoja, latinski naziv biljke te oznaku koja predstavlja čisto, prirodno eterično ulje.

2. Hemijski spojevi u eteričnim uljima postaju nestabilni ukoliko su pohranjeni u plastičnu ambalažu, bočica s pravim kvalitetnim sadržajem uvijek mora biti u tamnoj staklenoj biočici. U protivnom ulje je lažno.

3. Cijena je kada su eterična ulja dobar pokazatelj kvalitete, prepoznat ćete varku ukoliko se na polici s povoljnijim iznosima bočica nalaze ulja ruže ili matičnjaka. Naime tu je riječ o skupim uljima za čiju proizvodnju je primjerice litre matičnjaka potrebno destilirati i obraditi šest tona svježe biljke, prenosi zadovoljna.hr.

4. Sastav pravog eteričnog ulja nije masan pa je jedna od provjera koju možete napraviti da kapljicu polijete po papiru, ukoliko je ostala masna mrlja ulje nije kvalitetno. Prava ulja brzo isparavaju na zraku, topiva su u biljnim uljima, mastima, vosku, alkoholu i donekle u octu. Eterična ulja za razliku od biljnih nisu masna njihov sastav čini smjesa hlapljivih spojeva.

5. Posebnu pozornost prilikom iščitavanja sastava treba obratiti na naziv biljke, on u većini slučajeva sadrži dva imena jer razne vrste biljki daju eterična ulja potpuno različitog sastava. Npr., postoji eukaliptus radiata, ulje eukaliptusa namijenjeno za liječenje dišnih puteva dok je ulje iste biljke, limunski eukaliptus djeluje kao anelgetik i ima odlična anticelulitna svojstva.