Kupke koje osvježavaju, zabavljaju i liječe psorijazu, artritis i stres

Jeste li ikada pokušali kupanje na neki neobičan način? O kupanju u mlijeku već se sve zna, ali je malo poznato da postoje i mnoge druge, neobične i zanimljive kupke i metode rekreacije, pa čak i liječenja. Sva ta kupanja imaju sopstvenu tradiciju i dobivaju zamaha u određenim regionima.

Neka od njih su postala popularna zato što su korisna za tijelo, odnosno kožu i navodno – zdravlje, a usput su i zabavna. Većina bizarnih kupki proisteklo je iz Japana.

Kupanje u pivu

Oni koji vole pivo umjesto vina mogu se odati ovom unikatnom načinu kupanja. Pomaže koži da izgleda mnogo ljepše i mlađe. Djeca i odrasli se vole bacati u kade s pivom i imati divnu zabavu.

Kupanje u nafti

Jedno od najopasnijih je kupanje u nafti. Budite sigurni da su vam oči, nos i usta valjano prekriveni dok uživate u ovom kupanju. Naročito budite sigurni da ne postoji izvor vatre u blizini dok se kupate u nafti.

Za ovu kupku se vjeruje kako je veoma efikasna protiv artritisa kao i kožnih bolesti, s obzirom da posjeduje sumpor u sebi. Ovo kupanje se praktikuje u lječilištu u Naftalan-u, Azerbejdžan.

Kupanje u paradajzu

Kupka od paradajza za vrijeme sedmice Paradajz festivala u Kolumbiji je svjetski poznati hit. Pruža obožavateljima paradajza tu sočnu crvenu biljku da uživaju u njenim čarima i ljekovitostima na način na koji nikad u njoj nisu uživali.

Festival podsjeća na ratni prizor, to je situacija u kojoj ne postoje pobjednici niti gubitnici, samo mnoštvo zabave. U prividnom bojnom polju, zreli paradajz se koristi kao oružje.

Kupanje u crvenom vinu

Ljubitelji francuskog vina mogu se odati vrućem izvoru francuskog vina u Hakone Kowakien u Japanu (hotel u gradu Hakone u Japanu). Najbolje u vezi kupanja u vinu jeste to što se može piti za vrijeme kupanja. Djeca i odrasli učestvuju u njemu s ogromnim entuzijazmom. Navodno je dobro za kožu i čini je lijepom, mladom i regenerisanom.

Kupanje u blatu

Kupanje u blatu se praktikuje na otoku Kyushu u Japanu na tradicionalni način. Ovo kupanje je blagotvorno za čitavo tijelo jer pomaže u otpuštanju znoja. Opušta um i tijelo, te pruža osvježavajući osjećaj. Čitavo tijelo biva prekriveno blatom osim glave.

(aura.ba)