Pet brzim i učinkovitih recepata protiv bolova u kičmi

Bolovi u leđima i ukočenost vrata, simptomi su koje često zanemarujemo, a od ovih tegoba pati čak 80 posto ljudi. Već nastupile degenerativne promjene na kičmi zglobovima ne mogu se ispraviti, ali fizijatri mogu olakšati muke i usporiti propadanje kičme.

Fizikalnom terapijom i vježbama može se zaustaviti i usporiti daljnje propadanje, poboljšati prokrvljenost i ublažiti napetost mišića.

Osnovni faktori rizika jesu: fizička neaktivnost, dugo stajanje i sjedenje, pretilost i stres koji izaziva spazam mišića i bol.

Ovo je pet odličnih recepata za bolove u leđima:

1. Oblog od arnike

U slučaju istegnuća leđnih mišića, praćenog bolovima, upotrijebite tinkturu od arnike: 1 žličicu tinkture razrijeđenu s žlicom destilirane vode stavite na gazu pa privijte kao oblog na bolno mjesto.

2. Ulje od mažurana

Ako je zglob bolan i ukočen, namažite ga uljem od mažurana i ostavite da djeluje.

3. Rakija i maslinovo ulje

Svaki drugi dan kičmu istrljajte mješavinom jednakih dijelova lozovače ili šljivovice s lovorovim ili maslinovim uljem.

4. Orasi i med

Sameljite 250 g oraha, dodajte 4 kašike meda, promiješajte i, po želji dodajte malo svježe cijeđenog limunovog soka. Jedite 4 puta dnevno po 1 kašiku.

5. Oblog od gavez

Nejasne bolove u donjem dijelu leđa otjerat će gavez. Odličan je i kod napuknuća te prijeloma kosti. Dvije do četiri žličice osušenog gaveza u prahu pomiješajte s malo vode dok se ne dobije kaša pa dok je još toplo namažite na gazu i stavite kao oblog na bolno mjesto.