Perverzije kao način života: Pročitajte kako su “to” radili u antičko doba

Drevni Grci, Rimljani i Egipćani imali su seksualne sklonosti i erotske običaje koji i danas raspiruju maštu i predstavljaju tabu. Ovo su najčudnije seks priče antičkog doba…

Tiberijev erotski štab

Neron? Kaligula? Ne. Rimski car Tiberije, nasljednik Augusta Cezara, bio je uvjerljivo najperverzniji vladar dekadentnog carstva. Prema biografu Svetoniju, Tiberije je sebi napravio erotski štab na otoku Kapri gdje je dovodio mladiće koji su izvodili složene seksualne performanse u kojima je car ponekad i sam sudjelovao. Perverzni car obučavao je dječake da ga zadovoljavaju pod vodom dok je boravio u svom kupatilu. Čak ih je nazivao svojim malim ribicama, navode povijesničari.

Šetajuće maternice

Drevni narodi bili su prilično opušteni povodom golotinje, a naga ljudska figura imala je status božanstva. Grci su se naročito divili pozadini – muškoj i ženskoj. Ipak, kada bi duša napustila tijelo, antički ljudi plašili su se i da mu priđu. Razlog? Slabo poznavanje ljudske anatomije stvorilo je uvjerenja da ženska materica “šeta po tijelu” nakon smrti zbog čega postaje izvor bolesti.

Pranje zuba urinom

Ljubljenje na javnim mjestima smatrano je veoma nepristojnim kako kod Grka, tako i kod Rimljana. Poznato je da su žene uvijek ljubile muškarce na ulazu u dom, ne samo zbog naklonosti, već kako bi vidjele koliko je njihov partner tog dana popio vina. Popularnost ljubljenja je naročito opala nakon što su se navike španjolskih Rimljana proširile na cijelo carstvo, odnosno kada je pranje zuba urinom postalo opća praksa, piše “Newsweek”,a prenosi magazin Aura.

Zelena salata za bolji seks

Kako bi održali svoj libido, muškarci starog doba obraćali su pažnju i na ishranu. Grci su vjerovali da zelena salata loše utječe na erekciju, dok su Egipćani mislili da poboljšava orgazam. Rimljani su bili specifični – kao afrodizijak su koristili razno bilje i među prvima su počeli koristiti ulje kao pomagalo pri seksualnom činu.

Gladijatori –sponzoruše drevnog doba

U drevnom Rimu je bilo mnogo robova, a gladijatori su u okviru te grupe bili svojevrsne zvijezde. Ove drevne borce-zabavljače pratile su obožavateljice, a njihove seksualne usluge nisu bile nepoznate ni aristokratiji o čemu svjedoče brojni grafiti pronađeni širom teritorija carstva. Poznata je priča o Faustini, supruzi cara Marka Aurelija, koja je razvila naklonost prema jednom gladijatoru. Kada je car zapazio sklonost svoje žene, naredio joj je da se seksa s dotičnim gladijatorom koji je tokom čina, dok je on bio gore, ubijen tako da iskrvari na nju. Faustina ga je morala pustiti da ritualno iskrvari, počistiti krv i zatim voditi ljubav sa svojim mužem.

 

Poliseksualnost

Ljubavni trokuti i otvorene veze bili su uobičajeni u antičko doba. Rimski car Hadrijan bio je poznat po svojoj ljubavi s tinejdžerom Antinojem kojeg je nakon njegovog nestanka deificirao. Danas su muzeji puni kipova ovog momka najčešće prikazanog kao ideala ljepote. Hadrijanova supruga Sabina je znala za afere svog supruga i sama je koristila prednosti poliseksualnosti.

(newsweek.com)