Pepeo iz šporeta: Za šta ga sve možete iskoristiti?

Pepeo koji nastaje nakon sagorijevanja drveta za ogrjev toliko je korisna stvar da može da se upotrebi na mnogo načina, tako da ukoliko se grijete na ovaj način, nipošto nemojte da ga bacate.

Poljoprivrednici odlično znaju koliko drveni pepeo može da bude odličan za zemlju, pa ga često koriste kao đubrivo i za poveće kiselosti zemljišta. Naročito prija biljkama koje vole kalcijum kao što su paradajz, španać, bijeli luk, ali i ruže. Prije nego što posijete ove biljke, dodajte četvrtinu šolje drvenog pepela u zemlju.

Također, kada pepeo pomešate sa vodom i ostavite nekoliko dana da odstoji, a potom procijedite, dobili ste cijeđ.

Ona je odlična za čišćenje odjeće, podova, srebrnine, hrđe sa mermernih površina. Malo gušća varijanta pepela i vode u vidu paste može da skine mrlje sa namještaja. Također, sapun od cijeđi odličan je za one koji imaju masnu kosu.

Pepeo dobro uklanja neprijatne mirise u stanu, ali i u frižideru, a djeluje slično kao sirće koje ostavite da “povuče” aromu neke ubuđale namirnice.

Pojedine štetočine, poput puževa i raznih insekata, ne podnose pepeo, pa ćete ih se vrlo lako riješiti uz pomoć ovog “otpatka”. Isto važi i za mrave – pospite mravinjak pepelom i mravi će odmah da odu. Korisno je da i u ćoškove podruma pospete po malo pepela, jer ćete na taj način otjerati miševe, bubašvabe i druge napasnike.

Kako god, on ima blagodati u sebi i bilo bi poželjno kada ga ne bi više bacali. Odlažite u neku veću kantu, kako bi vam mogao biti pri ruci uvijek.

Pepeo može da pomogne i u čišćenju vaših kućnih ljubimaca od buha. Napravite pastu od pepela i sirćeta i namažite svoje životinje. Računajte da ćete poslije ovog tretmana morati i da ih okupate.