PENZIONISANJE NAM OTVARA VRATA ZA NOVI, ZDRAVIJI ŽIVOT!

Penzionisanje nam može donijeti pozitivne životne promjene, poput manje vremena provedenog sjedenjem, više vježbanja i prestanak pušenja uslijed smanjenja stresa i radnog vremana, pokazuje novo istraživanje.

-Velika životna promjena poput penzionisanja sa sobom donosi nove prilike za pozitivne životne promjene. To je prilika da se riješite loših navika i stvorite nove, zdravije rutine.- kaže vodeći istraživač Melody Ding, na Univerzitetu u Australiji.

Rezultati istraživanja su pokazali da se količina fizičke aktivnosti kod penzionera, sedmično povećala za 93 minute. Vrijeme koje su proveli sjedeći se smanjilo za 67 minuta dnevno a, vrijeme spavanja se povećalo za 11 minuta.

Nadalje, 50% ženskih pušača su prestali sa pušenjem nakon penzije. Što se tiče vremena provedenog sjedeći, naveće smanjenje se desilo sa ljudima koji žive u urbanim područjima i koji su imali visoko obrazovanje.

Razlike su bile značajne, čak i nakon uključivanja faktora poput životne dobi, spola, mjesta stanovanja, bračnog statusa i obrazovanja, navode istraživači.

– Životne promjene su bile najizraženije među ljudima koji su ostvarili punu penziju. Kada ljudi rade i putuju, to im oduzima puno vremena. Kada se penzionišu, imaju više vremena za fizičke aktivnosti i spavanje.- dodaje Ding.

Autori se nadaju da će istraživanje navesti starije osobe na zdraviji život, što će dovesti do spriječavanja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

(indiaexpress.com/D.K./aura.ba)