Pećina kod Kladnja oduvijek je bila misteriozna: DJEVOJAČKA PEĆINA – o djevojačkoj hrabrosti danas svjedoči njen grob

Djevojačka pećina ornament

Pećina u selu Breteljevići, 12 kilometara od Kladnja, oduvijek je bila misteriozna stanovnicima tog kraja. Još od antičkih vremena pećina se smatra svetištem. Pored ljekovite vode iz pećine, posebnu pažnju privlači grob nepoznate djevojke koja je tragično preminula u pećini. Pored Ajvatovice, pećina prikuplja najveći broj hodočasnika, koji zadnju nedjelju u avgustu uče dovu za dušu hrabre djevojke.

Zadnja nedjelja u mjesecu avgustu prikuplja hodočasnike iz cijele BiH i regije, koji se okupljaju u selu Breteljevići, nedaleko od Kladnja. Hodočasnici uče dovu za djevojku koja je u pećini preminula i na mjestu smrti pokopana.

Djevojačka pećina, pored funkcije svetišta, ima posebno značenje za stanovnike ovog kraja. U njenoj unutrašnjosti se nalaze gravure konjanika, stojećih figura i životinja. Posebno se ističu lik žene i čovjeka, koji na svom tijelu ima nešto poput krila. Smatra se da su crteži iz pećine stariji od 10. 000 godina.  Pećina u Breteljevićima kod Kladnja, bila je oduvijek zanimljiva i važna stanovnicima ovog kraja.

Djevojačka pećina nišan

Misteriozna pećina

Još u predislamsko doba, heretička crkva i stanovnici okolnih naselja, pećini su pripisivali posebno značenje. Nekada davno, na tom području su održavane svetkovine u čast Svetom Juriju, a pećini su se, kroz sve periode, pripisivale karakteristike svetišta. Voda koja teče niz zidove pećine, smatra se ljekovitom – ko se umiva tom vodom inače je dobrog zdravlja, tvrde mještani.

Pored antičkih crteža,  na nekim mjestima  nalazi se veći broj zapisa na arapskom jeziku. Bebravska pećina dobila je ime, i postala posebno važna stanovnicima Kladnja i okoline, zbog tragedije koja se desila u ranom Osmanskom periodu.

Djevojka, koja je bila hrabrija nego djevojke tadašnjeg doba, izazvana pričama o muškoj hrabrosti, odlučila je pokazati da i djevojke mogu biti jednako hrabre kao i muškarci. Na sijelu je to otvoreno priznala, da smije i može u sred noći posjetiti pećinu, te kao dokaz, ostaviti svoje vreteno u njoj.

Umrla od straha

Djevojačka pećina hodočašće

Oni koji žele provjeriti, da je uistinu bila tamo, mogu njeno vreteno potražiti sljedeće jutro. Pod okriljem mraka posjetila je pećinu. Uspjela je doći do unutrašnjosti, ali, pri pokušaju da zabode vreteno na dogovoreno mjesto, učinila fatalnu pogrešku. Vretenom je  probola dio svoje odjeće. Kada je krenula nazad, vreteno zabodeno kroz njeno odijelo, joj je onemogućilo kretanje. Pomislila je, da je drže nečastive sile, te od straha izazvanog stresom preminula. Od tada se pećina zove po njoj – bezimenoj djevojci, a unutar pećine se nalazi njen grob.

Da je legenda “živa” i danas, kazuje sjećanje na djevojku, kroz manifestacija „Dani djevojačke pećine“ koja se održava svake zadnje nedjelje u mjesecu avgustu. Posljednja avgustovska nedjelja namjenjena je učenju dove za dušu nepoznate  i hrabre djevojke koja je u pećini pokopana.

(A. D./arhiv Aure)