PČELE KAO DIJAGNOSTIČARI: PO LJUDSKOM DAHU OTKRIVAJU DA LI ČOVJEK IMA RAK PLUĆA

Nevjerovatno je da pčele mogu namirisati bolesne ćelije puno prije nego li se iste mogu markirati na najosjetljivijim testerima za rak pluća. Trenirane pčele Suzane Soares iz Portugala su najnapredniji detektori raka pluća na svijetu

Portugalska dizajnerica i izumiteljica Suzana Soares je uspjela stvoriti jedinstvenu zootehnološku napravu koja za nekoliko minuta može otkriti je li neko obolio od raka pluća. Ona je pratila naučne rezultate i dostignuća treniranja pčele za otkrivanje raznoraznih droga i mirisa.

Nakon što je postala vrsni trener pčela, shvatila je da malene i vrijedne radilice ne samo da su pametne i istančanog njuha, već otkrivaju tragove hemikalija koje mogu razaznati samo najsofisticiraniji aparati. Riječ je o skupocjenim aparatima koji se koriste samo u naučnim eksperimentima.

Suzana je istrenirala pčele da prepoznaju miris ćelija raka pluća i to pomoću tkzv. Pavlovljevog efekta. (cijela metoda se zasniva na nagrađivanju pčela šećerom i vodom, nakon što prepoznaju miris raka pluća). U roku od deset minuta njene pčele su prepoznavale miris raka pluća.

Soares je oblikovala jednostavne staklene naprave u kojima su pčele mogle bez ikakva problema pomirisati zrak iz ljudskog daha. U slučaju da pčele otkriju miris raka pluća, one bi pokušavale ući u manju posudu smatrajući da slijedi ručak. Interes pčela za ljudski dah zapravo označava da je osoba oboljela od raka pluća.

Nevjerovatno je da pčele mogu namirisati bolesne ćelije puno prije nego li se iste mogu markirati na najosjetljivijim testerima za rak pluća, tačnije trenirane pčele Suzane Soares su za sada najnapredniji detektori raka pluća na svijetu.

Soares je napomenula kako pčele osim laganog treninga i iznimnog njuha imaju još neke prednosti; one cijeli život pamte šta su naučile, a zbog svoje prirode i brojnosti spadaju u najeftinije medicinske testere, te su 100% učinkovite.

Zna se da pčele svojim olfaktornim žlijezdama na cijelom tijelu fantastično otkrivaju mirise, štaviše, cijelo njihovo kretanje ovisi upravo o tome, a u novom istraživanju pokazalo se kako mogu otkriti niz bolesti u dahu pacijenta. Medonosne pčele se mogu trenirati za otkrivanje gotovo svih bolesti, a naročito onih koje su najučestalije u našoj populaciji, poput dijabetesa, tuberkuloze pa čak i raka grla, usta i drugih opakih bolesti disajnoga i probavnog sistema.

Zbog nevjerovatnih sposobnosti medonosnih pčela, sve je više kompanija koje ih koriste za otkrivanje raznoraznih potencijalno opasnih hemikalija i spojeva, poput eksploziva.

Iako prosječna medonosna pčela živi mjesec i pol dana, zamislite koliko bi se ljudskih života moglo spasiti nakon samo deset minuta treninga uz malo šećera i vode?

Spoj prirode i medicine oduvijek su bili najbolje oružje protiv raznoraznih oboljenja i poremećaja, ali medicina se uveliko koncentrirala na farmakološke proizvode koji s prirodom imaju jako malo zajedničkoga, a patentirani lijekovi su uglavnom sintetizirani laboratorijski preparati koji donose veliku dobit, no ljudskoj rasi zapravo ne donose gotovo ništa dobroga.

Najgroznije bolesti poput raka i leukemije, još uvijek su slabo ili nimalo izlječive, iako priroda nudi brojne lijekove koji su na žalost jeftini i nemaju mogućnost ostvarivanja patenta nad njima.

Soaresina ideja je neočekivano osvježenje nakon niza, uglavnom bolnih, opasnih I/ili traumatičnih detektora za rak, poput biopsije i mamografije. Nadamo se da će njen izum doprijeti do tržišta. (Izvor: matrix)