Pazite šta radite pred njima: Ove životinje su u stanju prepoznati ljudska lica s fotografija!

Ovce mogu prepoznati ljudska lica koja su već viđale na fotografijama i prije će odabrati sliku neke poznate nego nepoznate osobe, pokazalo je istraživanje znanstvenika s britanskog Cambridgea.


Ranije su studije pokazale da ovce mogu prepoznati druge pripadnike vlastite vrste i ljude koje poznaju, poput svojih pastira bez bilo kakvog prethodnog uvježbavanja.

Britanski su ih znanstvenici uspjeli uvježbati pokazujući im fotografije lica na kompjuterskim monitorima u posebno opremljenom toru.

Na jednoj je strani bila nepoznata osoba, a na drugoj jedna od četiriju poznatih osoba. Ovca je nagrađena hranom kada bi odabrala fotografiju slavne osobe njuškom prekinuvši infracrvenu zraku ispred pojedinog zaslona, koja bi oslobodila nagradu.

Naučnici su ih uvježbavali pokazujući im fotografije lica bivšega američkog predsjednika Baracka Obame, glumca Jakea Gyllenhaala, glumice Emme Watson i BBC-jeve novinarke Fione Bruce.

Nakon vježbi, ovce su puno češće odabirale fotografije poznatih lica nego onih nepoznatih.

Dokaz je to da ovce imaju slične sposobnosti prepoznavanja lica poput primata.

Ustanovivši da ovce uspješno prepoznaju osobe s fotografija, znanstvenici su im postavili nov zadatak. Željeli su saznati mogu li identificirati iste osobe kad su im se fotografije prikazivale iz različitih uglova. Odgovor je bio pozitivan.

Glavna autorica studije, prof. Jenny Morton je objasnila da su “ona i kolege pokušali ustanoviti je li životinja sposobna obraditi dvodimenzionalni objekt kao osobu.”

Znanstvenici ističu da bi ovakvo proučavanje sposobnosti ovaca da prepoznaju lica moglo biti značajno u istraživanju Huntingtonove bolesti i drugih poremećaja ljudskog mozga.