Pazite šta jedete: ŠTETNI DODACI ISHRANI –  IZAZIVAČI RAKA

Američka državna agencija za hranu i lijekove redovno objavljuje istraživanja o štetnosti raznih dodataka koji se stavljaju u hranu da bi ona dobila bolji okus, boju ili miris. Mnogi od tih sastojaka, vrlo su opasni za ljudsko zdravlje, pa objavljujemo popis dodataka hrani i opisujemo njihovo štetno djelovanje na čovjeka.

E102 – uzrokuje alergije, napade astme i migrene, može zamutiti vid, nadražiti sluznicu, a povezuju ga i sa tumorom štitnjače. Posebno je opasan za osobe koje su osjetljive na spirine, a u kombinacijisa E210 uzrokuje hiperaktivnost kod djece.

E110 – uzrokuje želučane probleme, slabost, povraćanje, probleme s kožom, alergije i smetnje s probavom. Navodno je na pokusnim životinjama izazvao tumore. Ne preporučuje se osobama koje su previše osjetljive na aspirine, a kod djece izaziva hiperaktivnost.

E131 –  uzrokuje proimjene na koži, slabost, povraćanje, smetnje s pritiskom, drhtavicu, teškoće pri disanju i druge alergijske promjene. Također, uzrokuje hiperaktivnost kod djece.

E132 – uzrokuje iste simptome kao i E131, a povezuju ga i sa tumorom na mozgu.

E173 – uzrokuje mnoge alergijske reakcije, a vjeruje se da utječe ma Alzheimerovu bolest, te da uzrokuje osteoporozu.

E249 – uzrokuje teškoće kod disanja, glavobolju i vrtoglavicu, a sumnja se da može izazvati i rak.

E310 – nadražuje želudac, te deluje na krv. Moguće je da uzrokuje i rak.

E311 i E312 – uzropkuju iste simptome kao E310.

E620 – uzrokuje glavobolju, peckanje u vratu, napetost, žeđ, hladan znoj, vrtoglavicu, slabost, proljev, grčenje u trbuhu i srčane smetnje. Kod laboratorijskih životinja izazvao je promjene u mozgu. Iste simptome uzrokuje i dodaci E621 i E622.

E950 – kod laboratorijskih životinja izazvao je rak, a može naškoditi štitnjači.

E951 – uzrokuje jaku glavobolju i migrenu, slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, razne vrste depresije, gubljenje sjećanja, nejasan govor, hiperaktivnost, te probleme s crijevima i želucem. Može uzrokovati i epileptične napade, bolove u mišićima, umor, menstrualne grčeve, gubitak sluha ili zvonjavu u ušima. Može utjecati na neke hronične bolesti, kao što su multiple skleroza, Alzheimerova i Parkinsova bolest, te na hormonske probleme, moždane tumore i krvotok.

E952 – uzrokuje migrenu, a kod laboratorijskih životinja je izazvao rak.

E954 – mogući uzročnik raka, a na laboratorijskim životinjama to je i potvrđeno.

E924 – u većim količinama izaziva slabost, povraćanje, proljev i bolove. Izazvao je rak kod laboratorijskih životinja.

Nešto manje štetni dodaci ishrani su E122, E123, E127, E235, E251, E252, E320, E321, E407, E421, E 508 i E553(b)